Osobnosti Trnavy sukne nenosia

  • Spravodajstvo
  • 7. marca 2013, 11:08
  • Autor:sita

Trnava pomenovala nedávno osem nových ulíc po osobnostiach spojených s mestom, ani jedna z týchto osobností nie je žena. Všimla si to Trnavčanka Lenka Šarmírová, jej pripomienkou sa však poslanci mestského zastupiteľstva nezaoberali, pretože prišla po určenom termíne. Radnica vysvetľuje, že návrh na pomenovanie nových ulíc dal výbor mestskej časti Trnava – západ. V jedenásťčlennom výbore je desať mužov a jedna žena.

,,Som presvedčená, že v Trnave sa nedostatočne berie do úvahy význam pripomínania si prínosu nielen významných občanov, ale aj významných občianok,“ napísala na mestský úrad Šarmírová. Zároveň pripomenula, že podobná nerovnováha platí aj pri každoročnom oceňovaní významných osobností, napríklad čestné občianstva dostávajú tiež len muži. ,,Nie som zástankyňou kvót, práve naopak. Verím, že sa v dejinách Trnavy nájdu zaslúžilé občianky, nielen zaslúžilí občania,“ dodala zástankyňa rovnoprávnosti žien. Šarmírová uznáva, že v minulosti mali muži napríklad lepší prístup k vzdelaniu, z čoho vyplývajú aj viditeľnejšie úspechy v ich práci. Podľa nej by sa však napríklad v oblasti zdravotníctva alebo sociálnej práce určite našli ženy, ktoré by si zaslúžili uznanie. Na začiatok ponúkla radnici pomenovanie ulíc po známych ženách z oblasti kultúry – po opernej dive Elene Kittnarovej či speváčke populárnych piesní Eve Kostolányiovej.

Za pozornosť stojí aj internetová stránka mesta Trnava, v rubrike osobnosti je spomenutých trinásť dôležitých mien, ale ani jedna žena.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana