Zberateľ spomienok s nálepkou roduverný Piešťanec

  • Spravodajstvo
  • 19. februára 2013, 11:13
  • Autor:jk

Viliam Nemec: „Keď sa pozerám do histórie, všetko bolo spoločné, kúpele aj mesto.“

Život mu síce načmáral na chrbát už sedem krížikov, ale uhádli by ste to len ťažko. Predovšetkým, keď sa stočí reč na jeho milované mesto. Vtedy mu zaiskria oči a zastaviť by ho mohol hádam buldozér. V pracovni má kopu dokumentov a v počítači pedantne poukladané súbory s názvami jednotlivých sekcií. Nepasuje sa za historika, väčšinu pracovného života strávil v Tesle. Ale ak by sme niekoho mali označiť nálepkou roduverný Piešťanec, je to on. Zberateľ spomienok. Viliam Nemec.
Ak by ste dostali do rúk čarovný prútik, čo by ste ním vykúzlili?
Jednoznačne to, čo bolo staré a poschovávané. Zoberte si rekonštrukciu Kolonádového mosta. Vôbec nepočíta s jednou tabuľou. Nezachovala sa, niet po nej ani stopy. Ale poznáme jej text vyjadrujúci vďačnosť obyvateľov. Nech Boh sprevádza… To by bol taký problém počítať s osadením alebo výrobou podobnej tabule?
Alebo, keď idete od mosta smerom ku Domu umenia, bolo tam vidieť staré stĺpy. Starý pán Winter, keď bol vo Švajčiarsku, videl tam takú promenádu – „štrand“. A taký „štrand“ chcel doniesť aj do Piešťan, mal byť pokračovaním nábrežnej promenády a volal sa „Riviéra“.
Plánujete niečo v súčasnosti?
V jednom z posledných čísiel Piešťanského týždňa ma potešil článok o občianskom združenií Aksen. Pripravujeme prezentáciu tém spomienok na staré Piešťany. Budú medzi nimi napríklad vodné toky a mosty cez ne, či výstavba vodovodu a kanalizácie v rokoch 1931 až 1933.
Celý rozhovor si môžete prečítať v najnovšom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín