Evu Kostolányiovú pripomína výstava fotografií

  • Spravodajstvo / Región
  • 16. novembra 2012, 08:01
  • Autor:sita/red(i)

PIEŠŤANY/TRNAVA – Výstavu fotografií Eva Kostolányiová v čase otvorili v Západoslovenskom múzeu v Trnave. Prezentuje viac ako dvesto profesionálnych portrétov, reportážnych fotografií z vystúpení a súkromných fotografií z archívov priateľov populárnej speváčky. Výstava je príspevkom k jej nedožitým 70. narodeninám.

Okrem známych fotografií sú vystavené aj doteraz nezverejnené snímky fotografky Zuzany Mináčovej. Najvýraznejšie sa na portrétnej časti expozície prezentujú fotografi Danica Rumanová a dnes už nežijúci fotograf Tomáš Písecký. V začiatkoch fotografoval Evu Kostolányiovú aj herec Tatra revue Michal Belák. Z tohto obdobia sú na výstave aj fotografie od známeho bratislavského fotografa Antona Šmotláka a fotografa Františka Spáčila. Prvú polovicu sedemdesiatych rokov minulého storočia a Evine posledné obdobie zaznamenávajú fotografie Petra Procházku, Tibora Borského, Igora Grossmana, Miloša Vanča, Štefana Végha, Alexandra Vojčeka a Kamila Vyskočila.
Tí sa k Eve dostali zväčša ako reportážni fotografi napríklad na Bratislavskej lýre alebo rôznych ďalších oficiálnych koncertoch. Poslednú fotografiu z nakrúcania televíznej pesničky More lásky z relácie Našich deväť z augusta 1975 urobil Jindro Zlesák. Expozícia je zostavená chronologicky od fotografií z Evinho rodinného prostredia až po poslednú fotografiu z augusta 1975.
Iniciátorom výstavy bol synovec Evy Kostolányiovej Mikuláš Vermeš, v Trnave potrvá do polovice januára budúceho roka. Od 4. februára bude sprístupnená v Galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave.
Eva Kostolányiová sa narodila v Trnave 2. novembra 1942, predčasne zomrela 3. októbra 1975. Kariéru začala ako tanečnica v SĽUK-u, kde pôsobila štyri roky. Od roku 1968 sa už živila spevom. Začínala v kapele Ľuba Beláka, od roku 1970 spievala s orchestrom Braňa Hronca, pôsobila aj v skupine Modus a založila si aj vlastnú skupinu Hej. Okrem hitov, akými boli Až bude pokosená tráva, Keď si sám či Poď so mnou sú dodnes známe jej duetá s Michalom Dočolomanským Smoliar, Haló tam a ďalšie. Nahrávala v rozhlase, vystupovala v Slovenskej televízii a zúčastňovala sa na hudobných festivaloch doma aj v zahraničí. V mladom veku Evu Kostolányiovú zasiahla zákerná choroba, nerovný boj s ňou po troch rokoch prehrala.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel