Ľudia z okolia jadrových elektrární jódové tabletky nedostali

  • Spravodajstvo / Región
  • 1. októbra 2012, 07:23
  • Autor:Sita/red(I)

PIEŠŤANY – Ľudia z okolia jadrových elektrární stále nedostali nové tabletky jodidu draselného, aj keď tým terajším v septembri končí doba exspirácie. Ministerstvo vnútra tvrdí, že z medicínskeho hľadiska sú jódové tabletky použiteľné aj mesiac po exspirácii. Nové budú mať obce až v druhej polovici októbra.

Jodid draselný je určený na použitie v prípade radiačnej havárie, jeho úlohou je v takomto prípade nasýtiť štítnu žľazu čistým jódom a zabrániť tak ukladaniu rádioaktívneho jódu v ľudskom organizme. Nárok na profylaktikum majú ľudia v oblastiach ohrozenia jadrovými elektrárňami Jaslovské Bohunice a Mochovce.
Výmenu jódových tabliet zabezpečujú v rámci bezpečnostnej prevencie Slovenské elektrárne v spolupráci s ministerstvami vnútra, zdravotníctva a samosprávami každých päť rokov. Podľa Marty Fabianovej zo sekcie integrovaného záchranného systému Ministerstva vnútra SR v súčasnosti začína rozvoz profylaktík od výrobcu do distribučných skladov, ich distribúciu do obcí zabezpečia Slovenské elektrárne v súčinnosti s obvodnými úradmi. Obvodný úrad v Trnave čaká podľa Jozefa Hudáka na smernicu k distribúcii práve od ministerstva vnútra. Keď ju dostane, dá pokyn obciam, aby si vyzdvihli jodid draselný pre svojich obyvateľov u výrobcu v Modre. Hudák odhaduje, že by sa tak mohlo stať v polovici októbra. Primátori a starostovia si potom musia zorganizovať výdaj tabliet pre jednotlivé domácnosti. Každý dospelý obyvateľ v pásme ohrozenia jadrovou elektrárňou má nárok na štyri tablety, deti dostávajú polovičnú dávku.
Jódové tablety sú podľa stanoviska Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou určené výhradne pre použitie v prípade havárie jadrovej elektrárne. Užívajú sa len na výzvu, ktorú by v takomto prípade podali orgány z úseku civilnej ochrany.
V minulosti sa vyskytli prípady, že ľudia užili jódové tabletky bezdôvodne, napríklad po jadrovej havárii v japonskej Fukušime alebo po vlaňajšom omylom vyhlásenom radiačnom poplachu v okolí Jaslovských Bohuníc. Úrad verejného zdravotníctva vtedy vydal varovanie, že neodôvodnené požitie jodidu draselného môže mať negatívne účinky na zdravie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek