Bronz pre Janovjaka s Mitošinkom v cestných pretekoch

  • Šport / Ostatné športy
  • 8. septembra 2012, 21:59
  • Autor:sita

LONDÝN. Slovenský zrakovo postihnutý cyklista Vladislav Janovjak s navádzačom Róbertom Mitošinkom obsadili v sobotňajších cestných pretekoch s hromadným štartom na 104 km na XIV. paralympijských hrách v Londýne v bývalom motoristickom areáli Brands Hatch skvelé tretie miesto a vybojovali si prvú medailu v kariére. Pre slovenskú výpravu v britskej metropole je to šiesty vzácny kov (2 – 1 – 3).

Preteky sa začali vo svižnom tempe, prvý osemkilometrový okruh z trinástich naplánovaných zvládli cyklisti za približne jedenásť minút. Už v druhom sa odtrhol Srb Milan Petrovič s navádzačom Goranom Smelčerovičom a vypracovali si až 20-sekundový náskok, ale peletón veľmi rýchlo ich snahu znegoval. Slováci jazdili aktívne, pozorne si strážili čelo. Od ôsmeho okruhu sa začalo naozaj pretekať. Nástup striedal nástup, z čelnej skupiny cyklisti postupne odpadávali. Na konci desiateho okruhu sa aj vďaka slovenskej dvojici sformovala vpredu šesťčlenná skupina, ale jej únik opäť nemal dlhé trvanie. Réžiu zobrali do rúk Austrálčania Bryce Lindores s navádzačom Seanom Finningom. Do predposledného okruhu už vleteli s 25-sekundovým náskokom. Ani to však ešte nebol rozhodujúci moment pretekov. Ten prišiel až v záverečnom kole. V poslednom vážnom stúpaní nastúpili Taliani Ivano a Lucca Pizziovci a nikto z čelnej skupiny už nedokázal na to zareagovať. Skupina sa natiahla, Vladislav Janovjak s Róbertom Mitošinkom sa držali na bronzovej priečke a na nej nakoniec aj prešli cieľom. Po dvoch štvrtých miestach v Pekingu prišla teda bronzová radosť. Striebro si vybojovali Poliaci Krzystof Kosikowski s navádzačom Arturom Korcom.

Článok bude doplnený o hlas Vladislava Janovjaka v najbližšom vydaní PT.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek