Lacko a Cibulková odohrajú prvé zápasy na OH v sobotu

  • Šport / Tenis
  • 27. júla 2012, 09:07
  • Autor:sita/red

LONDÝN – Na letných olympijských hrách sa predstavia aj dvaja Piešťanci – známe tenisové tváre Dominika Cibulková a Lukáš Lacko. V sobotu 28. júla sa v prvom kole dvojhry stretne Lacko s Nemcom Philippom Petzschnerom, náhradníkom za Chorváta Iva Karloviča, ktorý sa po štvrtkovom (26. júl) odhlásil pre zranenie nohy. Dominika Cibulková, nasadená ako dvanásta, si zmeria sily s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou.

Dvadsaťštyriročný Lukáš Lacko (55.) na olympiáde debutuje. Slovenský reprezentant a hráč TK Kúpele Piešťany sa predstaví pod vedením Mateja Liptáka a Ladislava Olásza v dvojhre a vo štvorhre. Prvý zápas absolvuje na tráve wimbledonského All England Lawn Tennis and Croquet Clubu o 12.30 h stredoeuróprskeho letného času (SELČ) na kurte č. 11 proti 28-ročnému Nemcovi Petzschnerovi (92., kedysi aj 35. priečka). Lacko nastupuje proti rodákovi z Bayreuthu s negatívnou bilanciou 0:3. V sezóne 2010 bol Lackovou "nočnou morou" vinou štvrťfinálových prehier v Záhrebe, Memphise a Halle. Nemec tento rok pauzoval od konca februára do konca apríla pre problémy so zápästím a po návrate ťahal šnúru piatich singlových nezdarov, ale potom sa práve na tráve ako kvalifikant prebojoval do finále turnaja v holandskom Hertogenboschi. Zdolal tam dvoch členov Top 100: Francúza Édouarda Rogera-Vasselina a Belgičana Xaviera Malissa. V dueli o titul podľahol Španielovi Davidivi Ferrerovi 3:6, 4:6. Vo Wimbledone nestačil v 2. kole na krajana Floriana Mayera, hoci viedol sľubne 2:0 na sety. Zverenec kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Lacko nastúpi po zranení ramena, pre ktoré absentoval v Newporte aj Atlante, priamo v dejisku OH by mohol nadviazať na prienik do 3. kola Wimbledonu 2012. 

Lukáš Lacko

Dominika Cibulková (23) si už zahrala na olympiáde v Pekingu v roku 2008, kde sa prebojovala do tretieho kola. Hráčka TK Slovan Bratislava sa predstaví pod vedením Petra Miklušičáka v dvojhre i vo štvorhre žien. Prvý zápas si zahrá v druhý deň olympiády približne po 14.00 h SELČ na dvorci č. 16 s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou. Cibulková do britskej metropoly pricestovala povzbudená ziskom titulu na tvrdom povrchu v kalifornskom Carlsbade a vo Wimbledone už bola vo štvrťfinále, ale žreb k nej mohol byť priaznivejší. Osobným rekordom o rok staršej Cvetany Pironkovovej (57., najvyššie bola na 31. priečke) na grandslamovej úrovni na adrese SW19 Church Road je totiž dokonca semifinále (v sezóne 2010, nadviazala na to prienikom do "osmičky" v roku 2011) a Bulharka má priam povesť špecialistky na areál AELTC. Zverenkyňa Petra Miklušičáka Cibulková vedie v bilancii zo vzájomných duelov sľubne 5:0, predvlani v osemfinále na "harde" v hale v Moskve triumfovala 6:4, 6:1. Na inom povrchu ešte spolu ani nehrali. Sprievodnou kuriozitou je fakt, že Pironková stála Cibulkovej v ceste aj na OH 2008 v Pekingu: Slovenka vtedy v 2. kole zvíťazila dvakrát 6:2, následne v osemfinále nestačila na Srbku Jelenu Jankovičovú. 

Cibulková by sa v prípade zdolania nepríjemnej vstupnej prekážky stretla v 2. kole s postupujúcou z duelu Sorana Cirsteová (Rum.) – Flavia Pennettová (Tal.), na 3. kole sa teoreticky črtá jej zápas s českou ľaváčkou Petrou Kvitovou, wimbledonskou šampiónkou 2011. "Dúfajme, že Dominika sa povezie na dobrej vlne z ostatných dní. Vďaka zisku trofeje v Carlsbade by jej mohli narásť chuť aj sebavedomie. Priamo vo Wimbledone si vari vybrala tú slabšiu chvíľku na nedávnom grandslamovom turnaji, kde prehrala už v 1. kole. Najdôležitejšie bude ´prežiť´ teraz to 1. kolo. Ak by sa jej to podarilo, mohol by to byť dobrý odrazový mostík," povedal olympijský víťaz zo Soulu 1988 Miloslav Mečíř a dodal: "Dominika už včera trénovala. Akurát zmenila plány a namiesto wimbledonského areálu to ešte bolo – rovnako ako dnes dopoludnia – v Stoke Parku, kde sme mali kemp." 
Martin Kližan s Lackom sa v 1. kole štvorhry stretnú so Srbmi Jankom Tipsarevičom a Nenadom Zimonjičom nasadenými ako tretími a Cibulková s Danielou Hantuchovou začnú v debli proti poľským sestrám Agnieszke a Urszule Radwanským. Miešanú štvorhru vyžrebujú 31. júla, s maximálnou pravdepodobnosťou bude bez slovenskej účasti.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín