Rádioaktívny odpad rozdelil starostov

  • Spravodajstvo / Región
  • 13. júla 2012, 11:24
  • Autor:sita

JASLOVSKÉ BOHUNICE – Plánovaný integrálny sklad rádioaktívnych odpadov v Jaslovských Bohuniciach postavil proti sebe starostov okolitých obcí. Starostovia z najbližšieho okolia jadrovej elektrárne s výstavbou skladu za určitých podmienok súhlasia, vedenie Združenia miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice (ZMO) je zásadne proti. Šéfka združenia Alena Jelušová sa pre názorové rozpory vzdala funkcie. Jadrová a vyraďovacia spoločnosť má s výstavbou skladu za 27 miliónov eur začať v roku 2014, jeho prevádzka je naplánovaná až do roku 2087.

"Môžem potvrdiť, že sa medzi starostami vyskytli rozdielne názory na stavbu skladu rádioaktívnych odpadov,“ povedal primátor Piešťan Remo Cicutto, ktorý bol po odstúpení Jelušovej poverený vedením Združenia miesta a obcí regiónu Jaslovské Bohunice. Viesť ho bude až do snemu, ktorý sa koná vždy v jarných mesiacoch. Jelušová navrhovala vylúčiť zo združenia osem obcí, ktoré dali súhlasné stanovisko k výstavbe skladu rádioaktívnych odpadov, čo však členovia Rady ZMO odmietli. Za takýchto okolností sa písomne vzdala funkcie predsedníčky ZMO regiónu Jaslovské Bohunice. Bola pritom zakladateľkou združenia pred dvadsiatimi rokmi, jeho predsedníčkou bola od minulého roka. Jej stanovisko sa agentúre SITA nepodarilo získať, pretože je tento týždeň na služobnej ceste v zahraničí.

Starostovia Jaslovských Bohuníc, Veľkých Kostolian, Pečeňad a ďalších dotknutých obcí so skladom rádioaktívnych odpadov súhlasili s podmienkami. Jednou z nich je definovanie dane za jadrový odpad. Výhodou nového skladu bude podľa nich to, že rádioaktívny materiál bude sústredený na jednom mieste, čo zjednoduší jeho skladovanie a monitorovanie.

Verejné prerokovanie zámeru na výstavbu skladu rádioaktívnych odpadov v Jaslovských Bohuniciach bolo ešte koncom februára tohto roka. Jeho vybudovaním získa Jadrová a vyraďovacia spoločnosť na sedemdesiat rokov priestory na skladovanie takých rádioaktívnych odpadov z jadrových elektrární, ktoré nemôžu ísť do republikového úložiska v Mochovciach. Zhromaždenie odpadov na jednom mieste umožní podľa investora bezpečnejšie nakladanie s nimi, spoľahlivejšiu ochranu životného prostredia, dokonalejšiu centrálnu evidenciu a lepšiu kontrolu. Starostovia na verejnom prerokovaní vystúpili s dvoma stanoviskami. Generálny riaditeľ Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti Ján Horváth na prerokovaní zdôrazňoval, že sklad nezvýši rádioaktivitu v lokalite, ani nezväčší doterajší objem rádioaktívnych odpadov. Pripomienky najbližších obcí tlmočila starostka Jaslovských Bohuníc Božena Krajčovičová, oveľa radikálnejšie nesúhlasné stanovisko zasa vtedajšia predsedníčka ZMO Jaslovské Bohunice Alena Jelušová. ZMO Jaslovské Bohunice združuje približne 170 miest a obcí z tridsaťkilometrového okruhu od Jaslovských Bohuníc.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína