Za byrokratickú chybu policajta zaplatí občan

  • Spravodajstvo
  • 9. marca 2012, 15:02
  • Autor:Erik Ďuriš

PIEŠŤANY – Byrokracia u nás nepozná hraníc. Veď načo niečo robiť jednoducho, keď sa to dá zložito a môžeme strpčiť ľuďom život, a navyše im vytiahnuť z vreciek peniaze za chybu, ktorú nespôsobili oni?

Presne takúto situáciu môžete prežiť pri prepise auta na polícii. Ťažko určiť, či je to len špecialita Piešťan, ale pokiaľ chcete stihnúť prepísať auto v rozumnom čase, nezostáva vám nič iné, len postaviť sa skoro ráno pred budovu polície. Najlepšie aspoň hodinu „pred otváracou dobou”. Vo fronte potom čakáte na lístoček s poradovým číslom. No a čo, keď je 21. storočie – doba počítačov! Tradície treba dodržiavať a na lístočky nedajú úradníci dopustiť. Ale vráťme sa späť do reality. Pol hodiny pred vydávaním lístkov vás vrátnička pustí do čakárne, aby ste sa trocha zohriali. Podupávať vonku pred budovou polície pri 10-stupňových mrazoch 30 až 60 minút, a podaktorí aj viacej, nie je až taká slasť. Po nekonečnom čakaní konečne dostanete lístoček so svojím poradovým číslom, a tak môžete odpochodovať ku svojmu autu, aby ste ho pripravili na kontrolu.

Poriadna dávka byrokracie

Po ôsmej hodine príde príslušník. Vyzve vás, aby ste mu predložili vyplnenú žiadosť o prepise automobilu a technický preukaz. Podľa nich skontroluje, či sa zhodujú údaje na štítku auta s tými, čo sú písane technickom preukaze. Ak sa zhodujú, ste vysmiaty a cupitáte na policajnú stanicu pre dokončenie prepisu. Ale toto nie je náš prípad. Ak vám nesedí napríklad len najväčšia prípustná hmotnosť pripadajúca na prednú nápravu – a toto je náš prípad – s tým, čo máte na štítku, vzniká problém! Policajt vám síce dá pečiatku, ale s poznámkou, že musíte ísť na obvodný úrad pre cestnú dopravu, kde si to máte dať do poriadku. Zaujímavé na celej veci je ale to, že automobil s týmto technickým preukazom už raz prešiel kontrolou a všetko bolo poriadku, nikomu nič neprekážalo. To, že ide naozaj len o drobnosť, že máte napísaných 1050 kg namiesto 1060 kg a to, že to nie je vaša chyba, ale toho, kto technický preukaz vydal, ho netrápi. Prečo by aj malo? On len plní rozkaz svojho nadriadeného. V novembri minulého roka vyšlo nariadenie, že všetky hmotnostné údaje na štítku auta sa musia presne zhodovať s tými v technickom preukaze. Na tom by nebolo nič zlé, ak by na to nedoplatil bežný občan, ktorý si musí na vlastné náklady dať tieto údaje opraviť a strpieť pri tom poriadnu dávku byrokracie. 

Na obvodnom úrade vám pracovníčka vysvetlí, že na nápravu musíte mať tieto dokumenty a potvrdenia: 1. Pôvodné osvedčenie od vozidla, 2. certifikát konformity od vozidla, 3. ak nie je certifikát konformity od vozidla, treba doložiť potvrdenie od výrobcu, v ktorom budú uvedené tlaky na nápravy, celková hmotnosť vozidla a hmotnosť súpravy, 4. prefotenie výrobného štítku vozidla a pripraviť vozidlo na kontrolu, 5. kolkovú známku v hodnote 6 eur.

Z úradu na úrad

Keď sa dozviete všetky tieto informácie, začnete premýšľať, čo všetko od vás vlastne chcú a čím ste si to zaslúžili. S hlavou v smútku vychádzate von a rozmýšľate, čo skôr vybaviť. Certifikát konformity – ak nemáte priamo doma ani ho nezháňajte. Nebude to totiž lacné a zohnať ho nie je jednoduché. Najlepšie je najskôr zohnať kontakt na importéra značky vášho auta. Poslať mu poštou žiadosť o potvrdenie údajov, ktoré od vás na úrade žiadajú, a pribaliť k tomu kópiu technického preukazu a odfotený štítok z auta. Kým vám príde potvrdenie od importéra, môžu uplynúť aj dva týždne. V našom prípade to trvalo len niečo vyše týždňa. So všetkými dokladmi treba znova cupitať na úrad, aby vám vystavili nový technický preukaz. Na úrade majú na to 30 dní, takže veľmi sa ponáhľať nemusia. Podľa množstva práce ho stihnú vydať do dvoch týždňov, nie je to však pravidlo, veď viete, sme na Slovensku… Najlepšie na celej veci je fakt, že vám plynie doba 15 dní, ktoré máte na prihlásenie automobilu. Ak to dovtedy nestihnete, hrozí vám pokuta vo výške 60 eur za nedodržanie termínu. Avšak po uplynutí 15-dňovej lehoty máte šancu vyhnúť sa pokute napísaním čestného vyhlásenia, v ktorom uvediete objektívne odôvodnenie, prečo ste nestihli automobil prihlásiť. Toto čestné vyhlásenie by vám mali uznať. Ak by sa vám nepodarilo automobil prihlásiť ani po dobu 30 dní od odhlásenia, máte smolu a musíte ešte absolvovať kontrolu originality, ktorá, samozrejme, nie je zadarmo, za kontrolu zaplatíte približne 75 eur.

Zle vyplnený doklad – žiadna výnimka

Po tom, ako vám na úrade odovzdajú opravený technický preukaz, môžete ísť znova na políciu a všetko to, čo bolo už spomenuté v úvode, absolvovať znova… Našťastie, už nemusíte ísť na obhliadku vozidla. A túto strastiplnú cestu absolvujete pre jedinú chybičku úradníka alebo policajta, ktorý vám vydá technický preukaz. Pani na úrade v Piešťanoch nám potvrdila, že podobných prípadov je naozaj dosť. „Za posledné dva týždne sme mali osem podobných žiadostí.“ Od importéra európskej automobilky sme sa dozvedeli: „Takýchto žiadostí chodí veľmi veľa, v priemere tak desať denne, najmä od novembra minulého roku. Žiaľ, často na to dopláca zákazník, keďže v 80 % prípadov sa stane, že policajt pochybí pri prepise a uvedie zle hmotnosti. Ľudí to okráda o čas a v mnohých prípadoch aj o peniaze, nakoľko 90 % vozidiel je dovezených na Slovensko zo zahraničia a my takéto potvrdenia spoplatňujeme.“

Oslovili sme aj prezídium policajného zboru. Taktiež sme sa opýtali, či majú približný odhad, koľko evidujú takto zle vyplnených dokladov. Počty vozidiel, u ktorých je nesúlad údajov, nie je údajne možné odhadovať. V prípade, že orgán policajného zboru zistí, že identifikačné číslo VIN na výrobnom štítku vozidla súhlasí s týmto číslom vyrazeným na vozidle a zároveň ak niektorý údaj (názov výrobcu, číslo typového schválenia, najväčšia celková hmotnosť vozidla, a pod.) nie je na výrobnom štítku vozidla, evidenčný úkon vykoná. Ak sa zistí administratívne pochybenie v dokladoch vozidla, dopravný inšpektorát preverí údaje vo vlastnej evidencii a môže vykonať evidenčný úkon. Ak sa však nezistí administratívne pochybenie a údaje na výrobnom štítku zjavne nesúhlasia s údajmi vo vydaných dokladoch, môže ísť o chybu orgánu, ktorý takéto doklady vydal (t.j. predajca vozidla alebo obvodný úrad dopravy). V takomto prípade dopravný inšpektorát požadovaný úkon nevykoná a občan musí ísť na doriešenie nezrovnalostí na obvodný úrad dopravy.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín