Počas volieb vyjdú na námestia aktivisti, budú i v Trnave

  • Spravodajstvo
  • 8. marca 2012, 13:09
  • Autor:sita/red

BRATISLAVA/TRNAVA – Na námestia vo viacerých slovenských mestách sa vo volebnú sobotu o 12:00 chystajú aktivisti na čele s Tiborom Moravčíkom, ktorí presadzujú priamu demokraciu. Predbežne sa občania stretnú v Bratislave, Banskej Bystrici, Poprade, Trnave, Trenčíne a Ružomberku. Prvé celoobčianske zhromaždenie na Slovensku podporujú aj organizátori protestov Gorila.

Stretnutie je inšpirované švajčiarskym modelom, aktivisti sa plánujú na námestiach miest a obcí stretávať štyrikrát do roka a ponúkať riešenia závažných problémov spoločnosti. Kde konkrétne a v ktorých mestách budú zhromaždenia, zverejnia na stránkach spolu.org a na protestgorila.sk. Predbežne sa občania počas volieb stretnú v Bratislave, Banskej Bystrici, Poprade, Trnave, Trenčíne a Ružomberku. Lucia Gallová z organizačného tímu protestov Gorila považuje verejné diskusie za jedinú možnosť, ako zapojiť všetkých občanov, preto budú protesty Gorily a zhromaždenia pokračovať ruka v ruke. Podľa Moravčíka protesty Gorila začali tlačiť vagón, aktivisti za priamu demokraciu chcú teraz zaradiť dvojku a naštartovať občiansku spoločnosť. 

   

Po vzore islandského modelu a hnutia Occupy organizátori chcú, aby sa ľudia na námestiach stretávali v päť- alebo šesťčlenných skupinách. Diskutovať môžu na vopred ponúknuté, alebo vlastné témy. „Takýmto spôsobom z pasívneho občana, ktorý len počúva, spravíme aktívneho občana, ktorý sa začne zaujímať o problémy spoločnosti a bude sa môcť pýtať odborníkov,“ uviedol Moravčík. Organizátori ponúknu diskutérom témy ako vyšetrenie kauzy Gorila, demokratizácia volieb, umožnenie kandidovať nestraníckym kandidátom, referendum a priama demokracia, ACTA či privatizácia. 

Výsledkom diskusií, kam pozývajú organizátori aj akademikov a odborníkov, majú byť pre a proti argumenty, ktoré by potom aktivisti zverejnili na internete. Diskusia by následne mohla pokračovať online. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava