Nemecká doga má pokojnú povahu a nie je agresívna

  • Spravodajstvo
  • 17. februára 2012, 10:56
  • Autor:Lucia Valentovičová/Foto: Jana Kačinová

Psy typu nemeckej dogy sa v 17. až 18. storočí chovali aj v Dánsku a v krajinách Beneluxu ako neohrozené duriče na veľké šelmy a diviačiu zver. Cieľavedomejšia plemenitba sa začala až koncom prvej polovice 19. storočia, keď bol pravdepodobne do plemena začlenený aj anglický chrt – greyhound, čím dogy získali na elegancii a utvrdilo sa nie príliš rozšírené žíhané sfarbenie.

Nemecká doga je podľa FCI zaradená do 2. skupiny FCI – Bradáče a pinče, molossy a švajčiarske salašnícke psy, do sekcie 2.1 – molossy a dogovité psy bez skúšky z výkonu.

Vzhľad: Nemecká doga spája vo svojom ušľachtilom vzhľade veľkosť, silnú a dokonalú stavbu tela s hrdosťou a eleganciou. Predovšetkým vďaka mimoriadne výraznej hlave pôsobí doga na pozorovateľa ako ušľachtilá socha. Má takmer kvadratickú stavbu tela, výška psa sa pohybuje od 80 cm vyššie. Má pomerne úzku pretiahnutú hlavu, okrúhle oči, vysoko nasadené stredne veľké previsnuté uši a výraznú pravouhlú papuľu s previsnutými pyskami. Chvost je dlhý, silný, pri koreni širší a postupne sa zužujúci, siahajúci až k pätám. Srsť je krátka a priliehavá, žltej, žíhanej, bielo-čiernej škvrnitej, čiernej alebo modrej farby. 

Povaha a správanie: Nemecká doga je pokojnej vyrovnanej povahy bez prejavov agresivity či nervozity. K cudzím ľuďom je mierne nedôverčivá, ale rodine je oddaná. Je si vedomá svojej sily a prevahy, preto bez príčiny nešteká. Napriek svojej veľkosti je vhodná aj do bytu, lebo je pokojná a pohybuje sa opatrne. Je dobrý strážca, no pri strážení si zachováva dôstojnosť.

Doga potrebuje k spokojnosti veľa pohybu v prírode, blízkosť svojej rodiny a kvalitnú stravu.
 

Výchova a výcvik: S výchovou psa treba začať čo najskôr – od šteniatka. Vzhľadom na veľkosť nemeckej dogy je nevyhnutná dôkladná socializácia a základný výcvik poslušnosti. Prístup musí byť dôsledný, avšak citlivý a spravodlivý.

Využitie: V súčasnosti je toto plemeno najmä spoločníkom a rodinným psom. 

Zdravie: Plemeno je náchylné najmä na problémy s pohybovým aparátom (dysplázia lakťových a bedrových kĺbov), biela farba srsti nesie so sebou riziko hluchoty, alergií a citlivosti kože,  preto je potrebné vyberať psa po vyšetrených predkoch – teda psa s preukazom pôvodu, kde sa v riadenom chove tieto problémy sledujú. 

Zhrnutie: Doga potrebuje k spokojnosti veľa pohybu v prírode, blízkosť svojej rodiny a kvalitnú stravu najmä v mladom veku. Venujte jej dostatok času, pozornosti a lásky a ona sa vám odvďačí svojím nádherným zdravým vzhľadom, svojou vernosťou a nežnosťou.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek