Veľký bradáč potrebuje trvalý kontakt so svojou rodinou

  • Spravodajstvo
  • 15. februára 2012, 12:12
  • Autor:Lucia Valentovičová/Foto: Miroslava Pavligová

Veľký bradáč je najmladší z druhov bradáčov a pinčov. Pochádza z Nemecka a jeho predkovia sa využívali ako pastierske psy pri čriedach dobytka, v druhej polovici 19. storočia nadobudol popularitu ako mäsiarsky pes a strážca. Až v roku 1925 bol veľký bradáč uznaný ako služobné plemeno. Toto plemeno je zaradené do II. skupiny FCI – pinče, bradáče, molossoidné psy a švajčiarske salašnícke psy, sekcia 1 – pinče a bradáče so skúškou.

Vzhľad: Veľký bradáč je silný, veľký, hrubosrstý pracovný pes, s kvadratickou stavbou tela. Má pevnú podlhovastú hlavu s veľkými tmavými očami nad ktorými je veľmi husté obočie. Čeľuste sú silné, brada a fúzy dlhé a hrubé. Uši má bradáč vysoko nasadené, v súčasnosti trojuholníkové klopené dopredu, v minulosti kupírované. Silný, dlhý krk prechádza do pevného krátkeho chrbta. Chvost bol taktiež v minulosti kupírovaný nakrátko, v súčasnosti ponechávaný dlhý, nesený hore. Srsť veľkého bradáča je hrubá, hustá, drôtovitá, s hustou podsadou, čiernej alebo sivej farby (korenie a soľ).


Povaha a správanie: Typickými povahovými rysmi sú dobromyseľnosť, vyrovnaná povaha a neúplatná vernosť svojmu pánovi. Má vysoko vyvinuté zmyslové orgány, je múdry, učenlivý, silný, vytrvalý, rýchly a odolný voči nepriazni počasia a chorobám. Vďaka vrodeným obranným schopnostiam sa hodí ako sprievodný, športový, pracovný a služobný pes.

Výchova a výcvik: Pri výcviku a práci je to stredne tvrdý pes, ktorý nepotrebuje drezúru, veľmi rád a ľahko sa učí pozitívnou motiváciou – pomocou hry, pochvaly a odmeny. Svojho pána rešpektuje na základe vľúdnej dôslednosti a vzájomnej dôvery, nie však na základe hrubosti a tvrdosti.

Využitie: Má veľmi dobre vyvinutý čuch. Jeho harmonické telesné proporcie a mimoriadna väzba na rodinu, v ktorej žije, z neho robia vynikajúceho sprievodného, strážneho, obranného, ale i záchranárskeho a stopovacieho psa.

Zdravie: Plemeno je náchylné najmä na problémy s pohybovým aparátom

(dysplázia lakťových a bedrových kĺbov), preto je potrebné vyberať psa po

vyšetrených predkoch – teda psa s preukazom pôvodu, kde sa v riadenom chove tieto problémy sledujú a do 12 mesiacov veku treba dávať pozor na prílišnú záťaž na kĺby a zvoliť kvalitnú stravu.

Zhrnutie: Veľký bradáč je pracovný pes, potrebuje pracovné vyžitie, no zároveň aj dobrý a trvalý kontakt so „svojou rodinou“ – vtedy sa stáva výborným spoločníkom a ochrancom.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava