Cane corso je absolútne verný svojmu pánovi

  • Spravodajstvo
  • 15. februára 2012, 11:55
  • Autor:Lucia Valentovičová

Plemeno Cane corso pochádza z Talianska a je priamym potomkom starých rímskych molossov. Plemeno sa používalo ako vojnové, po páde Ríma aj ako lovecké, pastierske a strážne. V súčasnosti je využívaný najmä ako rodinný pes a ochranca majetku. Podľa FCI je zaradený do II. skupiny – Bradáče a pinče, molossy a švajčiarske salašnícke psy, do sekcie 2.2 – molossy a horské psy bez skúšky z výkonu.

Vzhľad: Je to pomerne veľký pes, nie však obrovský. Jeho vzhľad je harmonický a plný sily, zároveň však musí pôsobiť elegantne. Pohybuje sa pokojne a sebaisto. Má dlhú, typicky molossoidnú hlavu so silnými čeľusťami visiacimi hornými pyskami a ňufákom viditeľne kratším ako lebka. Oči má oválne, tmavej farby, výraz tváre pozorný a bystrý. Uši má nasadené vysoko, v minulosti pre pôvodné využitie psa boli vzpriamené kupírované do rovnostranného trojuholníka, dnes trojuholníkové klopené. Chvost je kupírovaný na štyri články, nesený trochu vyššie, nie však vztýčený. Cane corso má srsť krátku, pevnú, lesklú, s jemnou podsadou. Farba srsti môže byť čiernošedá, šedá, svetloplavá, gaštanová, žíhaná, svetlé jedince mávajú tmavú masku.

Povaha a správanie: Pre plemeno sú charakteristické vlastnosti ako vernosť, poslušnosť, sila, vytrvalosť a odvaha, ktoré boli pestované celé storočia. Pes tohto plemena je absolútne verný svojmu pánovi a rodine, zmenu majiteľa nesie veľmi ťažko. Ochranu majetku má geneticky zakódovanú, nie je potrebný špeciálny výcvik. K úplne cudzím ľuďom sa chová rezervovane, pozorne sleduje situáciu, avšak bezdôvodne nie je agresívny ani nenapadá. V prípade nebezpečenstva však zakročí razantne a nekompromisne. Miluje deti a rád sa zúčastní každej detskej hry.


Výchova a výcvik: S výchovou psa treba začať čo najskôr – od šteniatka. Je nevyhnutná dôkladná socializácia, stanovenie pravidiel správania. Ďalším krokom je základný výcvik poslušnosti a neskôr je možný aj ďalší špeciálny výcvik. Je potrebná veľká trpezlivosť a dôslednosť, prístup musí byť však citlivý a spravodlivý.

Využitie: V súčasnosti je toto plemeno najmä spoločníkom a rodinným psom, ale má mnohostranné využitie. Ako pracovný pes je vhodný na obranu, pachové práce alebo silové športy.

Zdravie: Plemeno je náchylné najmä na problémy s pohybovým aparátom (dysplázia lakťových a bedrových kĺbov), preto je potrebné vyberať psa po vyšetrených predkoch – teda psa s preukazom pôvodu, kde sa v riadenom chove tieto problémy sledujú.

Zhrnutie: Obľúbenosť plemena Cane corso stúpa pre jeho silný teritoriálny

pud a obrovskú lásku a oddanosť k svojmu majiteľovi a rodine.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek