Trnavská arcidiecéza otvára pre verejnosť reštauráciu Galéria

  • Spravodajstvo
  • 14. februára 2012, 14:10
  • Autor:sita

TRNAVA – Vo vynovených priestoroch bývalého šľachtického konviktu otvorí v TRNAVA – Vo vynovených priestoroch bývalého šľachtického konviktu otvorí v piatok 17. februára trnavský arcibiskup Róbert Bezák reštauráciu Galéria. Okrem gurmánskych zážitkov bude reštaurácia v prostredí dýchajúcom históriou ponúkať aj stretnutia pri hudbe či odborné prednášky z oblasti umenia.

Reštaurácia Galéria sa nachádza v priestoroch budovy šľachtického konviktu, ktorý bol postavený za vlády cisárovnej Márie Terézie v neskorobarokovom slohu. Od roku 1777, keď sa Trnavská univerzita odsťahovala do Budína, slúžila budova katolíckej cirkvi. Počas socializmu boli priestory využívané ako kasárne a boli zdevastované. V roku 1991 bola budova vrátená Trnavskej arcidiecéze, ktorá uskutočnila jej rekonštrukciu a presťahovala sem opäť arcibiskupský úrad.

,,Sprístupnenie priestorov, kde sa v minulosti stravovali šľachtici v konvikte, je po otvorení galérie ďalším krokom na ceste k otvoreniu Trnavskej arcidiecézy voči verejnosti a zdieľania duchovného i materiálneho bohatstva a krásy. Trnavský arcibiskup má záujem podeliť sa o priestory bývalého šľachtického konviktu i priľahlého pozemku s Trnavčanmi i návštevníkmi mesta,“ uviedla hovorkyňa Trnavskej arcidiecézy Lucia Drábiková.

Ďalším krokom arcidiecézy v blízkej budúcnosti bude otvorenie dvora arcibiskupského úradu. „Urobíme tam kúsok peknej zelene a sprístupníme ju. Dovedna s výstavnou sieňou a gastronomickým zariadením ponúkneme miesto na oddýchnutie si, posedenie, na rozhovory. Veľmi sa na to tešíme a zároveň všetkých pozývame," povedal Róbert Bezák ešte koncom minulého roka, keď myšlienku predstavil.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel