Zlatý retriever potrebuje mať ľudí tesne pri sebe

  • Spravodajstvo
  • 13. februára 2012, 11:39
  • Autor:Lucia Valentovičová

Zlatý retriever je podľa FCI zaradený do 8. skupiny FCI, do podskupiny „prinášači, sliediči a vodné psy“. Retriever = prinášač. Bol vyšľachtený v Anglicku za účelom schopného poľovného psa s atraktívnym vzhľadom.

Vzhľad: Je to stredne vysoký pes, telo má súmerné s pevnou kostrou, rovnými prednými a svalnatými zadnými nohami. Má dobre modelovanú hlavu s milým výrazom, klopené trojuholníkové uši nasadené približne na úrovní očí. Pigment okolo očí, na nose a na pyskoch by mal byť tmavý. Srsť je dlhá a hustá, skladá sa z dvoch vrstiev – mäkká a hustá podsada a dlhšia a pevnejšia krycia srsť. Má dobré izolačné schopnosti a v období pĺznutia je všade. Ak zmokne, voda sa nedostane až na kožu, rýchlo uschne. Ak sa kúpe, nie je možné utrieť ho dosucha, schne aj zopár hodín. Už názov plemena by mal určovať farbu srsti – zlatú, avšak v súčasnosti sa vyskytuje viac v krémovej až takmer bielej farbe, naozajstných zlatých retrieverov je málo.

Povaha a správanie: Zlatý retriever je spoločenský, neagresívny, potrebuje svojich ľudí mať pri sebe. Miluje vodu v akejkoľvek podobe, jedlo, aktivity so svojimi pánmi a aportovanie čohokoľvek.

Výchova a výcvik: Je inteligentný, veľmi dobre sa cvičí vďaka jeho snahe zavďačiť sa pánovi, avšak nie je „samocvičiteľný“. Je potrebné venovať dostatok času aktivitám ktoré ho unavia nie len fyzicky, ale aj psychicky, inak sa z neho môže stať ničiteľ.

Kirby

Využitie: Stále je výborným pomocníkom na poľovačkách na prácu po výstrele – dohľadáva a prináša drobnú zver, využíva sa aj ako záchranársky alebo canisterapeutický pes, ale úplne najčastejšie si ho ľudia vyberú ako rodinného psa a spoločníka.

Zdravie: Plemeno je náchylné najmä na problémy s pohybovým aparátom (dysplázia lakťových a bedrových kĺbov), preto je potrebné vyberať psa po vyšetrených predkoch – teda psa s preukazom pôvodu, kde sa v riadenom chove tieto problémy sledujú. Treba kŕmiť kvalitnou stravou a zabezpečiť dostatok vhodného pohybu.


Držanie: Zlatý retriever je najšťastnejší v prítomnosti svojich ľudí. Či už je chovaný vonku, alebo vnútri, potrebuje pravidelné prechádzky a vzhľadom na to, že je to stále pracovné plemeno, potrebuje zamestnanie hlavy.

Poznámka: Ako u labradorov, aj u zlatých retrieverov existuje takzvaná pracovná línia tohto plemena – tieto psy sú ľahšej kostry, temperamentnejšie a farebne vynikajú nezvyčajne tmavou farbou – od medovej až po karamelovú, ktorú u klasických zlatých retrieverov vidieť len ojedinele. Vo výstavných kruhoch ich však nevidno, chovajú ich ako aktívnych spoločníkov so zameraním na prácu a súťaže.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav