Staford je dobrý obranár a potkaniar

  • Spravodajstvo
  • 9. februára 2012, 11:05
  • Autor:Lucia Valentovičová/Foto: Denisa Synáková-Vargová

Plemeno americký stafordšírsky teriér, označovaný ako staford alebo amstaff, pochádza z Ameriky, kde ho pre potreby zápasov v býčích a psích arénach vyšľachtili z menšieho a ľahšieho anglického stafordšírskeho bulteriéra. Americký stafordšírsky teriér je podľa FCI zaradený do tretej skupiny FCI – Teriéri, do sekcie 3 – teriéri typu bull.

Vzhľad: Je to stredne veľký pes, na svoju veľkosť by mal pôsobiť dojmom sily. Má pevnú kostru a svalnatú stavbu tela, ale napriek tomu pôsobí elegantne. Pohybuje sa sebaisto, správa sa odvážne a zaujíma sa o okolie. Staford je charakteristický širokou lebkou s dobre vyjadreným stopom, silnými čeľusťami a výraznými lícnymi kosťami. Má tmavé guľaté oči, pomerne ďaleko od seba, vysoko nasadené uši, poloklopené alebo kupírované do špica (v SR a ČR je kupírovanie zakázané). Má krátky, pevný, mierne zvažujúci sa chrbát s nízko nasadeným, pomerne krátkym a tenkým chvostom. Srsť je tiež krátka, priľahlá, pevná a lesklá, akéhokoľvek sfarbenia.

Povaha a správanie: Staford je inteligentný, priateľský rodinný pes, dobrý obranár, ale aj potkaniar. Má vyrovnanú povahu, pri správnej socializácii a výchove nie je agresívny k ľuďom ani psom. Je pohyblivý a vytrvalý, ale vhodný aj do bytu.

Výchova a výcvik: Je nevyhnutná dôkladná socializácia od šteniatka. Pri nedostatočnej socializácii môže byť toto plemeno dominantné a nebezpečné pre svoje okolie. Pri výcviku poslušnosti je potrebná veľká trpezlivosť a dôslednosť, prístup musí byť však citlivý a spravodlivý.

Využitie: V súčasnosti je toto plemeno najmä spoločníkom a rodinným psom. Ako pracovný pes je vhodný na obranu, pachové práce alebo silové športy.

Zdravie: U stafordov sa vyskytujú problémy s pohybovým aparátom (dysplázia kĺbov), ataxia, dermatologické problémy, ochorenia obličiek a močových ciest, katarakty a entropium.

Držanie: Staford bude najšťastnejší v dome alebo byte so svojou rodinou, avšak možné je aj držanie vonku za podmienok, že má zateplenú a pokiaľ možno aj mierne vyhrievanú búdu. Vyžaduje veľa pohybu a časté vychádzky.

Zhrnutie: Predpokladom zaobstarania amerického stafordšírskeho teriéra sú isté skúsenosti s výchovou a výcvikom psa. Tento pes nie je vhodný pre nezodpovedného človeka, pretože v nesprávnych rukách sa toto plemeno stáva zbraňou. Na druhej strane, nie je sa čoho obávať u socializovaného vychovaného staforda, často majú tieto psy nekonečnú trpezlivosť s deťmi a rady sa s nimi zahrajú, samozrejme, pod dohľadom dospelého. Predsudky voči plemenám typu bull vytvárajú najmä médiá medializovaním útokov „bullovitých“ psov na človeka. Nazývajú ich bojovými plemenami. Avšak už málokto vie, že pri psích zápasoch museli byť psy voči človeku absolútne neagresívne – testovali sa vzájomnou výmenou psa pred zápasom – majiteľ psa musel okúpať psa súpera. Takže akékoľvek zdôvodňovanie útokov psov týchto plemien na ľudí tým, že sú bojové, nie je opodstatnené.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava