Pozrite si premenu starej Tatrovky na novú

  • Spravodajstvo / Región
  • 9. februára 2012, 12:12
  • Autor:Pavol Varačka

POBEDIM – Dobrovoľní hasiči z Pobedima dokončili v týchto dňoch kompletné repasovanie staručkej hasičskej tatrovky typu Tatra 148 CAS 32. Pozrite sa, ako sa za necelé tri mesiace zmenila. Výsledok určite stojí za to!

„Na začiatok treba povedať, že rok výroby tejto mašiny je 1978, ide teda o 33-ročnú CASku, ktorá však už má za sebou generálku čerpadla. Tú absolvovala pred štyrmi rokmi,“ pustili sa do rozprávania príslušníci OHZ v Pobedime. Poslednou čerešničkou na torte repasu boli nálepky a STK, ktorú  Pobedimská „CASka“ úspešne absolvovala v pondelok 6. februára 2012.

Ako prebiehal repas CASky?

25. 11. 2011 – hasiči začali rozoberať staré plechy karosérie, aby ich mohli hneď 30. 11. 2011 rýchlo nahodiť, keď boli povolaní k požiaru skládky odpadov v Pastuchove.

Prvá etapa 1. 12. 2011 – 7. 12. 2011

1. decembra oficiálne nahlásili na koordinačné stredisko IZS v Trenčíne, že Tatra 148 bude mimo prevádzky. Vypustila sa z nej voda a začali sa znova demontovať bočné plechy, príslušenstvo a pripravila sa na celkovú rekonštrukciu. Tá zahŕňala zváranie, brúsenie, odstránenie prírub a  zváranie poličiek na príslušenstvo.

Druhá etapa 8. 12. 2011 – 17. 12. 2011

Staré plechy odviezli do strojárskej firmy, kde pomocou lasera vyrezali podľa starých plechov nové. Nasledovala výroba bočných schodov, uzatvorenie zadnej časti karosérie, zváranie uchytenia piestov na dvere, zváranie dverí a poličiek. Ďalšie dni prebehla montáž novej tlakovej hadice na pravý bok.

Tretia etapa 18. 12. 2011 – 31. 12. 2011

V týchto dňoch pokračovali zváračské práce – zváranie priečinkov, rámu na sedačky, brúsenie, gitovanie a natieranie CASky základnou farbou. Pred Vianocami dorazili nové plechy karosérie a 25. decembra prebehla skúška tesnosti nádrže a rozvodov vody. Počas tejto etapy nahodili aj nové hliníkové blatníky. V posledný deň roku dorazila staronová kapota a z dvoch starých vznikla jedna.

Štvrtá etapa 1. 1. 2012 – 5. 1. 2012

V prvý deň nového roku hasiči namontovali novú kapotu a v ďalších dňoch znova prebiehali brúsičské a zváračské práce. Potom celú Tatru vyumývali vysokým tlakom a 3. januára ju previezli do dielne miestneho družstva, kde prebiehali striekacie práce a oblepovanie. Celkovo naniesli tri vrstvy bielej a červenej farby.

Piata etapa 6. 1. 2012 – 10. 1. 2012

Nastriekaná Tatra sa vrátila späť na hasičskú zbrojnicu a začali prace na hliníkových plechoch nadstavby. Namontovali sa nové svetlá, spätné zrkadlá a zvnútra sa natrela kabína a hasiace lišty. 8. januára sa pracovalo na kabíne, nahodili sa hliníkové plechy nadstavby a natiahli rozvody elektriny. O dva dni neskôr pokračovali elektroinštalačné práce, zapájali svetlá a ovládanie  majáku VRZ.

Šiesta etapa 12. 1. 2012 – 31. 1. 2012

V poslednej etape repasu sa dokončila elektrika, hliníkové plechy nadstavby a nahodili sa nové sedačky z iného automobilu. Dokončili sa posledné zváračské úpravy, inštalácia hadicového zariadenia na rýchly zásah,  oblepovanie reflexnými pasmi a nápismi hasiči. Rovnako zakúpili a inštalovali nové stierače, zadné zásterky a hliníkova fólia do odkladacích priečinkov. Dôležitou úlohou bolo nahodenie plaváku na meranie stavu hladiny vody v nádrži.

Prvého februára hasiči nahlásili na KS IZS Trenčín návrat CASky do zásahov, teda do pohotovosti a akcieschopnosti v prípade potreby výjazdu. Poslednou čerešničkou na torte repasu boli nálepky a kontrola STK, ktorú  Pobedimská CASka úspešne absolvovala v pondelok 6. februára 2012.

Rekonštrukcia vyšla na 1325 eur vďaka sponzorským darom. Okrem výroby plechov všetky práce vykonávali pobedimskí hasiči. Tí v zbrojnici strávili desiatky hodín. Od rána do večera pracovali v skupinách.  Desiati hasiči sa striedali podľa voľného času a možností aj cez vianočné sviatky, na Silvestra i Nový rok. Počas prác spotrebovali približne 31 rezných kotúčov, dva brúsne kotúče, tri šmirglové kotúče, dva kotúče káblov, štyri fľaše CO2, dva zváracie kotúče, päť tabúľ plechu, 4x4m a 5x2m joklového materiálu či osem štetcov.

Na záver ostáva zaželať Tatre veľa najazdených kilometrov bez nehody a aby tých, čo viezla k zásahu aj pekne zdravých doviezla nazad na zbrojnicu. Tým, čo by sa chceli inšpirovať pobedimskými hasičmi, želáme pevné nervy a vytrvalosť pri zháňaní finančných prostriedkov a pri samotnom repase. 

Chceme poďakovať sponzorom – Strojtech Nové Mesto nad Váhom Marek Kadlec, Ulstrupplast Martin Bača, Ján Mikolovič – Profifolie, PD Pobedim, Peter Marko,Peter Lednický a členom OHZ Pobedim. Títo všetci prispeli vlastnými finančnými prostriedkami na zveľadení hasičskej techniky. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava