V Trnave hospic nebude, nemajú zmluvu s poisťovňou

  • Spravodajstvo
  • 6. februára 2012, 13:21
  • Autor:sita

TRNAVA – Dlhé roky pripravovaný hospic v centre Trnavy napokon nebude. Dôvodom je, že najväčšia zdravotná poisťovňa odmietla zmluvný vzťah. Nezisková organizácia Svetlo, ktorá za myšlienkou vybudovania hospicu stojí, bude prevádzkovať bežný domov sociálnych služieb a zariadenie opatrovateľských služieb.

"Asi pred rokom sme absolvovali rokovania v zdravotných poisťovniach, pri ktorých nám Všeobecná zdravotná poisťovňa oznámila, že nie je ochotná zazmluvniť ďalšie zdravotnícke zariadenie typu hospic. Dôvodom je zmluva so zariadením v Trsticiach, čím bola splnená litera zákona – jeden hospic v kraji,“ vysvetlila riaditeľka Svetla Viktória Okšová. Poisťovňa potvrdila, že ďalší hospic v kraji momentálne nepotrebuje. "Všeobecná zdravotná poisťovňa má v Trnavskom kraji naplnenú verejnú minimálnu sieť,“ uviedla pre agentúru SITA jej hovorkyňa Petra Balážová.

Nezisková organizácia Svetlo získala pre hospic priestory v bývalom kláštore Rehole menších bratov františkánov ešte v roku 2005. Podarilo sa jej na rekonštrukciu získať peniaze od samosprávy, dobrovoľníci robili množstvo zbierok a benefičných podujatí. Podľa Okšovej bolo v kláštore dodnes preinvestovaných okolo 350 tisíc eur. Výsledkom náročnej rekonštrukcie historických priestorov je desať postelí pre zariadenie opatrovateľskej služby a päť postelí pre domov sociálnych služieb. Opatrovateľskú službu bude spolufinancovať mesto, domov sociálnych služieb samosprávny kraj. Slávnostné otvorenie tohto zariadenia je naplánované na začiatok marca.

Ľudia zo Svetla sa myšlienky zriadiť v Trnave hospic stále nevzdávajú. "Pevne veríme, že v budúcnosti sa zmení zmýšľanie a aj legislatíva bude priaznivejšia pre hospicovú problematiku,“ dodala Okšová s tým, že pribúda ľudí, ktorí potrebujú pomoc v terminálnom štádiu života. Neziskovka si preto drží v rezerve priestory pre ďalších jedenásť lôžok. Už na začiatku svojej činnosti sa neziskovka Svetlo snažila od zdravotných poisťovní získať prísľub budúceho financovania hospicu, tie však boli vo svojich vyjadreniach opatrné. Zámer vybudovať zariadenie pre nevyliečiteľne chorých vítali, ale zmluvný vzťah ani jedna nesľúbila.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava