Ubytovňu prerobia na byty pre dôchodcov

  • Spravodajstvo
  • 31. januára 2012, 14:25
  • Autor:sita

TRNAVA – Najmenej šesťdesiat malometrážnych bytov určených pre dôchodcov chce získať Trnava prestavaním terajšej sociálnej ubytovne na Kollárovej ulici. Radnica momentálne eviduje asi 250 žiadostí od dôchodcov na pridelenie malometrážneho bytu. Ročne sa však uvoľní len dvanásť – trinásť takýchto bytov.

Malometrážne byty poskytujú dôchodcom viac súkromia ako bežné zariadenia pre seniorov, preto je podľa Petra Klenovského z Mestského úradu v Trnave o ne taký záujem. Žiadateľmi sú podľa neho starí ľudia, ktorí obvykle byt prenechali svojim deťom či vnukom. "Z nášho pohľadu vyriešili problém s bývaním mladých ľudí, za to im chceme ponúknuť možnosť prežiť starobu v malom nájomnom byte,“ vysvetlil. Trnava má zatiaľ jedno zariadenie, v ktorom je takmer dvesto garsónok a jednoizbových bytov určených výhradne pre dôchodcov.

Vedenie radnice chce mať podľa hovorcu Pavla Tomašoviča do konca roka k dispozícii projektovú dokumentáciu na prestavbu ubytovne. Z tej bude jasné, koľko bude prestavba stáť. Samotné stavebné úpravy by mali byť otázkou budúceho roku. "Je to jedna z priorít tohto vedenia mesta,“ reagoval Tomašovič na otázku, či sa na rekonštrukciu výškovej budovy nájdu peniaze. Dodal však, že samospráva sa bude snažiť získať na tento účel peniaze aj z mimomestských zdrojov, napríklad zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Platby za byty budú nastavené tak, aby mesto na ne nedoplácalo.

V sociálnej ubytovni na Kollárovej ulici blízko centra Trnavy je takmer 120 izieb pre sociálne slabších obyvateľov. Pred rokom jej správca prestal predlžovať nájomné zmluvy tým ubytovaným, ktorí v nej žili viac ako šesť rokov. Niektorí z vysťahovaných sa o bývanie postarali sami, rodinám s malými deťmi pomohla samospráva k získaniu nájomného bytu. Pôvodne sociálne odkázaní proti vysťahovávaniu protestovali, dnes je situácia podľa Tomašoviča pokojná.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava