V Jaslovských Bohuniciach spustili nový systém varovania

  • Spravodajstvo
  • 30. januára 2012, 08:12
  • Autor:TS

Bratislava/Jaslovské Bohunice – Spoločnosť Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel po ukončení komplexných skúšok a úspešnom priebehu skúšobnej prevádzky, uviedla do prevádzky nový moderný systém varovania a vyrozumenia (VARVYR) v 21 km okolí elektrárne Bohunice V2. Systém pozostáva zo systému varovania obyvateľstva – 330 sirén v okolí a 35 v lokalite elektrárne a zo systému vyrozumenia obyvateľstva – 950 ks pagerov pridelených obciam a obvodným úradom.

Nový systém VARVYR predstavuje dôležitú zmenu technických podmienok v zabezpečovaní ochrany obyvateľstva v regióne. Je technicky pripravený tak, aby mohol byť plne integrovaný do celorepublikového systému varovania obyvateľstva. V prípade potreby môžu byť jednotlivé sirény aktivované a využité aj lokálne v obciach. Systém je prepojený na monitorovací systém, ktorý vyhodnocuje aktuálny stav dôležitých technologických parametrov elektrárne, ako aj stav radiačnej situácie v okolí elektrárne. V prípade potenciálneho nebezpečenstva systém vydá upozornenie a po definovanom časovom intervale bude môcť vykonať automatickú aktiváciu prostriedkov varovania a vyrozumenia obyvateľstva ohrozených častí územia v okolí elektrárne.  

Moderná technológia sirén umožňuje ich plnú programovateľnosť i diaľkovú diagnostiku, prehrávanie textových záznamov z digitálnej pamäte, ale  aj  lokálne  slovné hlásenia cez mikrofón. Elektronické sirény môžu byť elektricky zálohované pri výpadku primárneho zdroja elektrickej energie. Počet a výkon sirén pre jednotlivé obce je určený legislatívou a zabezpečuje úplné pokrytie obcí varovným signálom.

Systém VARVYR, prevádzkovaný spoločnosťou Slovenské elektrárne a bude využívaný na varovanie obyvateľstva nielen v prípadoch mimoriadnych udalostí na jadrovom zariadení, ale aj pri všeobecnom ohrození, vrátane povodní. 

Projekt  výstavby modernizovaného systému varovania a vyrozumenia obyvateľstva  je schválený  Ministerstvom vnútra SR a bol realizovaný spoločnosťou Telegrafia, a.s.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava