Okrem psov a mačiek mali v útulku škatuľu škrečkov i kozu

  • Spravodajstvo
  • 22. januára 2012, 10:13
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Do útulku v našom meste sa v posledných mesiacoch dostávalo veľké množstvo nechcených zvierat. Za rok 2011 k nim prišlo až 580 najdúchov, viac ako šesťsto malo šťastie a počas dvanástich mesiacov si našli nový domov. Neboli to však „iba“ túlavé psy a mačky. Aktivisti zo slobody zvierat zistili, že sa k nim dostávajú čoraz viac čistokrvné zvieratá, ktoré pochádzajú najmä z chovov neregistrovaných množiteľov.

„Sme veľmi radi, že po skončení prázdnin sme nezaznamenali veľký nárast zvierat v útulku. Chválim ľudí, ktorí si zobrali psíkov či šteniatka a tie neskončili ako nechcené vianočné darčeky. Teraz sme mali iba jeden takýto prípad. Skončilo to však dobre, v majiteľoch sa pohlo svedomie a po šteniatko si nakoniec prišli. Myslím si, že už sme trošku viac uvedomelejší a kúpu či adopciu zvierat berieme vážne,“ hovorí predsedníčka organizácie Útulok Piešťany Ľubomíra Baleková. 

O dospelé mačky nemajú ľudia záujem. (Ilustračná fotografia)
Aktivisti z piešťanskej Slobody zvierat v posledných rokoch však prišli na to, že sa v útulku často objavujú čistokrvné psy z neregistrovaných chovov. Tieto zvieratá sem prichádzajú vo veľmi dezolátnom stave. Majú zničené zuby, zapálené rany, uši či oči. Zriedkavé nie sú ani „vyrodené“ fenky so zničenou maternicou. Na úpravu ich zdravotného stavu však treba nemalé finančné prostriedky. „Množitelia sa zameriavajú samozrejme na čo najväčšiu produkciu šteniat. Po piatich či šiestich rokoch potom staré psy a fenky vyhadzujú na ulicu, pretože už sa nedokážu rozmnožovať. Tých potom obnovia čerstvou krvou,“ dopĺňa Ľ. Baleková. Momentálne sa v kotercoch tlačí takmer 90 psíkov a okrem toho je tam približne desiatka malých šteniatok. „Chceli by sme žiadať o dotáciu, ktorú by sme použili na nákup kontajnera – novej bunky pre malé šteniatka. Ten však stojí takmer 5000 eur. Takýto špeciálny priestor zatiaľ v útulku nemáme,“ upozorňuje Ľ. Baleková. 
Medzi obyvateľmi útulku bolo aj morské prasiatko Ferdo.

Okrem psov sa do útulku dostávajú najmä mačky. Dostanú sa sem či už dospelé, ale aj vyhodené mačiatka. „Mačičky, ktoré boli vyhodené, u nás, žiaľ, stagnujú aj rok. Sú však čipované, kastrované, odčervené a, samozrejme. vakcinované. Nie je o ne, a najmä o dospelé, vôbec záujem. Ľuďom, ktorí nemajú čas sa starať o psíka a chceli by zvieratko, mačku vrelo odporúčam. Je to veľký maznák a nepotrebuje toľko pozornosti ako psík,“ spomenula predsedníčka útulku. Ľudia sa však mačeniec tiež zbavujú. Niektorí nechajú zvieratá v škatuli pred útulkom. Nájdu sa však aj takí, ktorí mačiatka prehadzujú cez plot slobody zvierat.  Počas minulého roka sa do rúk dobrovoľníkov dostali okrem psov a mačiek aj iné zvieratá. Chvíľku sa tam ohriali morčatá, ale i zajace.
O stave v piešťanskom útulku prinášame bližšie informácie v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. Ak ste si ho nestihli kúpiť v novinových stánkoch alebo obchodoch, zakúpiť si ho  môžete na našom webe v sekcii Noviny na stiahnutie.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek