Slovenskí učitelia budú spievať v trnavskej katedrále

  • Spravodajstvo
  • 20. januára 2012, 08:34
  • Autor:sita

TRNAVA – Jubilejný koncert Speváckeho zboru slovenských učiteľov pri príležitosti 90. výročia založenia zboru a 130. výročia narodenia jeho zakladateľa prof. Miloša Ruppeldta sa uskutoční v piatok 20. januára o 18:00 v Katedrále svätého Jána Krstiteľa v Trnave. Pod taktovkou Štefana Sedlického zaznejú diela J. L. Bellu, T. Tallisa, L. da Vittoriu, N. Kedrova, D. Bortňanského, P. Janczaka a ďalších.

Spevácky zbor slovenských učiteľov (SZU) je špičkovým amatérskym reprezentačným mužským speváckym zborom. Vznikol v roku 1921 v Trenčíne zásluhou zanietených spevákov – učiteľov a ich prvého dirigenta a umeleckého vedúceho profesora Miloša Ruppelta, pedagóga a organizátora hudobného života na Slovensku. Súčasným dirigentom a umeleckým vedúcim zboru je Štefan Sedlický. SZSU sa pravidelne zúčastňuje domácich festivalov, koncertoval takmer vo všetkých štátoch Európy, v Kanade, USA a Japonsku. 

V aktuálnom repertoári SZSU sú skladby od renesancie po súčasnú vokálnu zborovú tvorbu. Zboru venovali svoje diela viacerí poprední slovenskí skladatelia – M. Schneider Trnavský, A. Moyzes, E. Suchoň, J. Cikker, I. Hrušovský, L. Burlas, O. Ferency, I. Zeljenka, H. Domnaský, L. Borzík, P. Špilák a ďalší.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav