Piatok trinásteho: Obávate sa ho aj vy?

  • Spravodajstvo
  • 12. januára 2012, 15:30
  • Autor:red

Aj keď vám dnes čierna mačka prebehne cez cestu, nezúfajte. Určite sa doma pozerala do kalendára a zistila, že je piatok trinásteho. Vraví sa, že v živote človeka funguje aj zákon negácie, tak čierna mačka v podstate zneguje možné nešťastie, ktoré by vás dnes mohlo postretnúť.

Vo všeobecnosti sa piatok trinásteho považuje za nešťastný deň a je opradený mnohými poverami. Mnoho ľudí si v tento deň dáva lepší pozor – či už v práci alebo napríklad pri šoférovaní. Niektorí dokonca ani nevychádzajú z domu. Typickým príkladom sú Američania. Podľa prieskumov Spojené štáty samotné stratia každý piatok trinásteho 800 až 900 miliónov dolárov len preto, že ľudia v tento deň necestujú a nejdú do práce. Asi ste si povzdychli, že toto je možné len v Amerike – krajine nekonečných možností a neuveriteľných bizarností. Existujú však aj ľudia, ktorí trpia paraskavedekatriafóbiou – fóbiou z piatku trinásteho. Podľa psychológov poverčiví ľudia z neho pociťujú obavy či úzkosť a sú náchylnejší na choroby a dopravné nehody.

Kde možno hľadať pôvod povier o piatku trinástom? Podľa jedného z mnohých vysvetlení sa práve trinásť ľudí zúčastnilo poslednej večere Ježiša Krista, ktorý bol ukrižovaný na Veľký piatok. Iné vysvetlenie ponúka nórska mytológia. Počas hostiny vo Vallhalle, ktorej sa zúčastnilo dvanásť bohov, zlomyseľný Loki prerušil oslavu. Ako nepozvaný tirnásty hosť zapríčinil, že slepý boh temnoty Hod vystrelil na boha radosti a šťastia Baldura a zabil ho. Zem tak uvrhol do temnoty a smútku. 
Prvý tohtoročný piatok trinásteho pripadol na dnes. V roku 2012, ktorý je považovaný za magický a podľa Mayov označovaný za konečný, nás čakajú ešte dva piatky trinásteho – v apríli a júli. Zaujímavosťou je, že v španielsky hovoriacich krajinách majú strach z utorkov trinásteho.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín