Rozprávkové vianočné sviatky v Kočíne-Lančári

  • Spravodajstvo / Región
  • 5. januára 2012, 10:57
  • Autor:Martina Brašková

KOČÍN-LANČÁR – Keď sme boli deti, Vianoce boli pre nás vždy spojené s neopakovateľnou atmosférou vianočnej večere, rozbaľovania darčekov a hlavne tradičným koledovaním po dedine. Už dávno nie sme deti a bez kolied i naše Vianoce stratili to správne čaro. Tento rok bol však iný, náš starý priateľ z detstva Matej Slabý nám opäť priniesol detsky krásne Vianoce. Spolu so svojím otcom a kamarátmi postavili jasličky v životnej veľkosti pred kostolíkom svätého Jozefa v Lančári.

Po sviatočnej večeri koledovalo zopár detí a tentoraz aj my. Matej zobral harmoniku a spolu s našimi deťmi sme koledovali a vinšovali v Lančári i Kočíne našim dobrým známym. Spoločne sme slávili i polnočnú svätú omšu a po polnoci vysvätenie jasličiek farárom Marekom Križanom. Spolu s Lančaranmi sme si zaspievali pár vianočných piesní, popili vareného vína a zajedli koláčikov, čo ľudia priniesli ku kostolíku. 

Prvý sviatok vianočný sme sa presunuli do Kočína, čakalo nás tam hudobno-dramatické predstavenie Dobrá novina. Čarovnú atmosféru sa podarilo vytvoriť hlavnému organizátorovi Matejovi Slabému divadelno-hudobným spracovaním a prepojením biblického príbehu s tradičnými i menej známymi koledami, zvykmi, vinšami a vianočnými piesňami. O 16:00 hod. pastieri trúbením rohov ohlásili začiatok malebnej Jasličkovej pobožnosti a v kočínskom kostolíku sa rozoznela hlasom Darinky Janovičovej pieseň Dobrá novina. Našu radosť z narodenia Pána Ježiša sme si, ako účinkujúci tak i návštevníci, vychutnávali plnými dúškami. 

Traja králi

Príchod anjelov sprevádzjúcich Pannu Máriu so svätým Jozefom a novorodeniatkom na rukách oznámila Andrea Madunická piesňou Keď tá jasná hviezda. Ježiška sme vítali piesňami a vinšami, ktoré zazneli z úst starenky – Justíny Žažovej, detičiek v tradičných krojoch, valachov Daniela Vlkoviča, Pavla Madunického, Andreja Slabého. Staré časy nám  hrou na gajdy priniesol Andrej Jobus.  Dieťatko uspala koledou Búvaj, dieťa krásne sólistka Lenka Záhorcová. A keďže pekných hlasov máme v Kočíne-Lančári viac ako dosť, zaspieval nám aj valach Michal Hruška a krojovanky Silvia Hrušková a Ivetka Juricová. Samozrejme, prišli aj traja malí roztopašní králi, pozdravili sa hospodárovi, gazdinke i jeho milej čeľadinke a rozlúčili sa piesňou My trie králi, s ktorou im pomohla mužská časť speváckej skupiny Podhoranka. Podhoranka sprevádzala sólistov zborovým spevom počas celej pobožnosti. Hudba v podaní zoskupenia bratov Tomáša (gitara, mandolína), Mateja (akordeón) a Lukáša Slabých (bicie nástroje), ďalej Mareka Rašmana (perkusie), Andreja Miškerníka (husle) a  Romana Weisera (kontrabas) a tiež sprievodné akustické a svetelné efekty umocnili priam rozprávkovú atmosféru.

Všetci spoločne sme si nakoniec zaspievali pieseň Daj Boh šťastia celej zemi a samozrejme Tichú noc – hneď po výstižných slovách rozprávača Petra Hipíka: ,,Tichá noc, Pane, tichá noc. Až taká tichá, že počujem tĺcť vlastné srdce. Tlkot srdca to je pieseň človeka. Pieseň bolesti, radosti, žiaľu i šťastia. Je to pieseň ticha s tými, ktorí hľadajú tvoje svetlo. Tichá noc!  Daruj, Pane, skrze svojho Syna, nám všetkým tiché noci, pokojné noci a otvorené srdcia, aby sme v radosti prežívali krásne chvíle života.”
Sviatočná atmosféra pokračovala ďalej keď pán farár Marek Križan spolu s Jankou Bunčekovou z Kočína zapojili naše obce do koledníckej dobrovoľníckej akcie Dobrá Novina. Spolu s deťmi chodili koledovať do rodín v našich obciach a dary získané pri koledovaní pripojili k celoslovenskej zbierke pre projekty rozvojovej spolupráce v afrických krajinách a zároveň programom rozvojového vzdelávania.

Ďakujem za rozprávkové sviatky!

Jasličkovej pobožnosti sa zúčastnili i ľudia z okolitých obcí. Chtelničanov natoľko upútala, že nás pozvali do kostola Najsvätejšej Trojice na Troch kráľov. Už zajtra – 6. januára o 16:00 si tak budeme môcť túto pobožnosť spoločne zopakovať. 

0 Shares

Najnovšie správy

Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 16. mája 2024
Meniny má Svetozár, zajtra Gizela