HORNÉ OREŠANY: Ľudia sa postavili proti spaľovni odpadov

  • Spravodajstvo / Región
  • 17. decembra 2011, 14:23
  • Autor:sita

TRNAVA/HORNÉ OREŠANY – Obyvateľov Horných Orešian v okrese Trnava pobúril zámer spoločnosti Vinos postaviť v ich obci spaľovňu komunálnych odpadov. Stáť by mala v časti obce Majdánske, priamo v chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Petíciu proti spaľovni už podpísalo asi 400 obyvateľov, približne 60 prišlo v piatok večer svoje výhrady povedať na rokovanie obecného zastupiteľstva.

Obecné zastupiteľstvo dalo zámeru zelenú ešte na októbrovom rokovaní. Ľudia poslancom vyčítali, že rozhodli bez toho, aby sa ich opýtali na názor. Podľa nich malo takému zásadnému rozhodnutiu predchádzať verejné zhromaždenie. Obávajú sa, že spaľovňa zhorší životné prostredie a zvýši dopravnú zaťaženosť dediny. Nespokojní ľudia starostovi a poslancom vyčítali nedostatok informácií. Starosta Ján Kormúth rozhorčeným obyvateľom vysvetľoval, že poslanci neschválili spaľovňu, ale len vypracovanie podnikateľského zámeru. "Zámer musí firma predložiť, potom podlieha legislatívnemu procesu, ktorého súčasťou je aj verejné prerokovanie,“ povedal. Poslanec Martin Korch dodal, že tento proces je možné kedykoľvek zastaviť. Podľa Vladimíra Gronského, ktorý si kúpil pozemok len pár desiatok metrov od zamýšľanej spaľovne, poslanci by mali rešpektovať vôľu obyvateľov obce. Ak by sa tak nedialo, do úvahy by podľa neho pripadalo referendum o odvolaní celého obecného zastupiteľstva a starostu. Poslanci návrh, aby sa k uzneseniu o spaľovni vrátili, odmietli.

Spoločnosť Vinos z Limbachu chcela spaľovňu pôvodne stavať v Šenkviciach, tam sa jej zámer stretol tiež s nevôľou obyvateľov a predstaviteľov obce. Potom sa chcela presadiť aj v ďalších obciach v okolí Trnavy, zatiaľ však bez úspechu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek