Piešťany sú v separovaní odpadov na dobrej úrovni

  • Spravodajstvo
  • 8. decembra 2011, 15:55
  • Autor:ar/Fotografie poskytla spoločnosť MUNTech

PIEŠŤANY – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v spolupráci so spoločnosťou MUNTech realizovali v mesiacoch október a november celoslovenský projekt Enviromentálna výchova a vzdelávanie zástupcov samospráv a občanov Slovenskej republiky (SR) v oblasti separácie komunálneho odpadu. V rámci projektu navštívili 27. októbra aj Piešťany, ktoré ohodnotili v oblasti separácie na dobrej úrovni.

"Oslovovali sme nielen Piešťancov, ale i obyvateľov zo susedných dedín. Oproti iným samosprávam sú Piešťany v separovaní komunálneho odpadu na dobrej úrovni. Musíme ale podotknúť, že technické zabezpečenie nie je rovnomerné. Niektorí z respondentov poukazovali na nedostatočný počet kontajnerov, iní zas na ich preplnenie. Rovnako environmentálne povedomie obyvateľov Piešťan k technickému zabezpečeniu separovaného zberu je na dobrej úrovni," uviedol Ján Valko zo spoločnosti uskutočňujúcej prieskum. So separovaním odpadov sú podľa jeho slov Piešťanci vcelku spokojní, no veľký problém vidia v rómskej komunite.

"Stretávali sme sa aj so situáciami, keď občania nevedeli presne špecifikovať farbu zberných nádob, ale to bolo ojedinelé. Z pohľadu ochrany životného prostredia, respondenti vedeli, prečo je separovanie dôležité. Sami poukazovali na vytváranie čiernych skládok aj v okolí mesta, pričom na tieto nedostatky poukazovali aj obyvatelia susedných dedín, ktorých čierne skládky trápia," dodal J. Valko.  

Cieľom projektu bolo poukázať na možnosti efektívnejšej separácie komunálneho odpadu v mestách a obciach SR, definovať minimalizáciu dopadov komunálneho odpadu na životné prostredie, systematicky prehlbovať environmentálne povedomie obyvateľov Slovenska v oblasti separácie komunálneho odpadu a zistiť názory širokej verejnosti na nedostatky toho ktorého mesta či regiónu v oblasti separácie komunálneho odpadu. "Ani v jednej samospráve to nie je ani na 60% (z pohľadu samosprávy). Len pri jednom meste sme sa stretli, kde nám zástupcovia samospráv z globálneho hľadiska povedali, že separovanie je tak na 50%. Pritom to bola samospráva, ktorá sa separácii komunálneho odpadu venuje na dosť vysokej úrovni a venuje tomu veľa úsilia," prezradil J. Valko. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila