Na Kalinčiakovej ulici sa priotrávila rodina Piešťanca

  • Spravodajstvo
  • 22. novembra 2011, 12:38
  • Autor:vd/HaZZ

PIEŠŤANY – V utorok 22. novembra ráno došlo v Piešťanoch k takmer tragickej udalosti. Plynom sa tu priotrávila rodina rodáka Juraja (50) z Piešťan, ktorý emigroval pred 25 rokmi do Austrálie. Do rodného mesta sa vrátil pred časom so svojou manželkou Imeldou (40) a troma deťmi Julienom (12), Mandini (6) a Danielom (1 mesiac). Rodina má austrálske občianstvo.

"Prebudili sme sa na svetlá v obloku, vykukli sme von a zazreli sme štyri sanitky," povedali nám starší nájomníci z rodinného domu na Kalinčiakovej ulici v Piešťanoch. "Muž a starší chlapec vychádzali z domu po svojich, ale ženu, jej dcérku a trojtýždňové bábätko odvážali na nosítkach. Dozvedeli sme sa, že bábätko je v bratislavskej nemocnici, ale nemáme to overené," dodali. Podľa ich názoru k nešťastiu došlo prozaicky – zhasnutím plameňa plynu v krbových kachliach.

Podľa našich informácií hlava rodiny vyučuje v Piešťanoch anglický jazyk a rodina chcela žiť v Európe. Austrálčania okrem otca nerozumejú po slovensky. 
Juraj, Imelda a Julien by mali byť v piešťanskej nemocnici, jednomesačného Daniela hospitalizovali v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave. Malá Mandini je hospitalizovaná v trnavskej nemocnici.

Pri nešťastí zasahovali piešťanskí hasiči krátko pred siedmou hodinou ráno. Po svojom príchode zistili, že v obývacej izbe na spodnom podlaží rodinného domu sa nachádzali v bezvedomí dieťa a dospelá osoba. Obaja boli v ošetrení rýchlej lekárskej pomoci (RLP). Ďalšia dospelá osoba bola pri vedomí. V hornom podlaží sa nachádzali dve deti, ktoré boli rovnako v bezvedomí. Všetky postihnuté osoby boli austrálskej štátnej príslušnosti.

"Jednotka HaZZ vykonala evakuáciu postihnutých osôb, ktoré boli následne odovzdané do starostlivosti privolanej RLP. Postihnutým osobám bola jednotkou HaZZ poskytnutá prvá predlekárska pomoc, asistencia lekárovi a naloženie všetkých piatich osôb do vozidiel RLP a RZP (rýchla zdravotnícka pomoc)," uviedol hovorca hovorca krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Trnave (KR HaZZ) Ivan Peťko.

Hlavný uzáver plynu uzatvorili ešte pred príchodom hasičov, následne sa čiastočne odvetrali vnútorné priestory domu. V rodinnom dome sa nachádzal spotrebič na zemný plyn a krbová vložka, v ktorej sa spaľovalo tuhé palivo. "Jednotka HaZZ vykonala obhliadku vykurovacích telies, vypnutie prívodu elektriny do rodinného domu a odvetranie vnútorných priestorov. Po vykonanej analýze ovzdušia pomocou detektoru plynov s nulovými hodnotami bolo miesto udalosti odovzdané správcovi, ktorý bol poučený o nutnosti vykonania prehliadky vykurovacích telies," dodal I. Peťko.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín