Veres: Zákaz alkoholu zasahuje do práva občana na súkromie

  • Spravodajstvo
  • 15. novembra 2011, 14:34
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – V posledných týždňoch sa v Piešťanoch opäť začalo hovoriť o návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré by malo zakázať požívanie alkoholu na verejnosti. Prednedávnom bez väčších diskusií takéto nariadenie prešlo vo Vrbovom. Začiatkom novembra však ružomberská prokuratúra rozhodla, že v Dolnom Kubíne musia nariadenie zakazujúce alkohol na verejnosti zrušiť.

Piešťanskí poslanci by návrh nariadenia opäť mali dostať na schválenie už v decembri. Hlavný odporca a pripomienkovateľ zákazu alkoholu v našom meste, Pavol Veres, zodpovedal otázky Piešťanského týždňa, prečo by nariadenie „zmietol zo stola“.

Prečo ste spísali protest proti pripravovanému všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o zákaze alkoholu na verejnosti?

O zavádzaní podobných VZN v iných mestách som vedel už skôr, ako prišlo k iniciatíve v Piešťanoch. Ešte za študentských čias sme s kolegami na túto tému napísali do časopisu článok argumentačne podopretý nálezmi ústavného súdu, v ktorom sme tvrdili nezmyselnosť tohto opatrenia a jeho nadmerný zásah do slobody slušných občanov bez žiaducich účinkov pre mesto. Zhodou okolností po jeho uverejnení sme pri prechádzke na Bratislavskom hrade s plechovkou piva natrafili na hliadku mestskej polície. Prebehla asi hodinová žoviálna debata s inak celkom rozumným policajtom, ktorý nám aj tak chcel nakoniec udeliť pokutu len preto, že sme v tichom rozhovore kráčali s niečím v ruke. Cítili sme pocit krivdy, najmä ak sme vedeli, že aj právo stojí na našej strane. Keď sa objavil návrh takého VZN v Piešťanoch, nemohol som sa nezastať slušných ľudí pred nadmernou intervenciou mesta do ich najintímnejšieho súkromia.

V aktuálnom vydaní PT sa dozviete aj to, čo by sa podľa Pavla Veresa malo zmeniť, aby bol návrh VZN platný či to, ako sa vyjadril k poznámke, že v médiach sa "prepieralo" popíjanie alkoholu na verejnosti niektorých z podpísaných v proteste.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava