Nemocnica A. Wintera sa prepadla o 20 priečok

  • Spravodajstvo
  • 2. novembra 2011, 10:24
  • Autor:Zdroj: www.dovera.sk

PIEŠŤANY – V komplexnom hodnotení slovenských nemocníc za rok 2011 skončila piešťanská Nemocnica Alexandra Wintera na 37. mieste. Oproti minulému roku zaznamenala pokles až o dvadsať priečok.

Tri z piatich nemocníc dokázali obhájiť prvé miesto v komplexnom hodnotení nemocníc. K úspešným obhajcom minuloročného prvenstva patria Nemocnica Košice – Šaca a. s., 1. súkromná nemocnica, Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici a Národný onkologický ústav v Bratislave. Nováčikmi medzi víťazmi sú Fakultná nemocnica J. A. Reimana Prešov (vlani piata) a Detské kardiocentrum v Bratislave (vlani štvrté).

V porovnaní s minulým rokom si najviac polepšili nemocnice Humenné, Nitra a Čadca, naopak najviac sa prepadli Galanta a Topoľčany. Piešťanská nemocnica skončila v hodnotení na 37. mieste, v kategórii spokojnosti pacientov na 21. mieste.

Rebríček je kombináciou pohľadu pacientov a odborníkov v zdravotnej poisťovni. Okrem spokojnosti pacientov sa v ňom zohľadňuje ďalších 14 parametrov. Najväčšiu váhu a vplyv na výsledok majú okrem pohľadu pacientov aj náročnosť diagnóz a úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti. V tomto roku pribudlo v chirurgických odboroch hodnotenie využívania jednodňovej ambulantnej starostlivosti.

„Teší nás najmä to, že hodnotenie je už bežnou súčasťou rokovaní s nemocnicami a podkladom pre manažmenty nemocníc. Pýtajú si od nás detaily hodnotenia a snažia sa robiť zmeny tak, aby sa zlepšili. To prináša skvalitňovanie zdravotnej starostlivosti a zvyšovanie efektivity,“ povedal riaditeľ úseku nákupu zdravotnej starostlivosti Miroslav Žilinek. Medzi nemocnice, ktoré aktívne využívajú hodnotenie na vlastné zlepšovanie, patrí napríklad aj Rimavská Sobota.

Metodika hodnotenia sa medziročne prakticky nezmenila. Opäť sa porovnávali medzi sebou príbuzné nemocnice, čím vznikol rebríček fakultných, všeobecných a detských fakultných nemocníc, takisto onkologických ústavov a kardiologických ústavov. V rebríčku sa zohľadnili informácie, ktoré vykázali nemocnice pri poskytovaní starostlivosti poistencom DÔVERE v roku 2010, zároveň sa bral do úvahy aj prieskum spokojnosti pacientov na vzorke 6 320 respondentov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava