Budeme mať aj v Piešťanoch Zelenú školu?

  • Spravodajstvo
  • 30. októbra 2011, 20:15
  • Autor:ar

PIEŠŤANY – Titulom a vlajkou medzinárodného vzdelávacieho programu Zelená škola sa od stredy 20. októbra pýši sedemdesiat slovenských škôl. Certifikát, ktorý oceňuje aktivity študentov i učiteľov v ochrane životného prostredia, má platnosť 24 mesiacov od jeho udelenia Radou Zelenej školy. Z piešťanského regiónu nebola ocenená ani jedna škola, no do medzinárodného environmentálneho programu sa z Piešťan v školskom roku 2011/2012 zapojili Spojená škola a Stredná odborná škola záhradnícka (SOŠZá).

Certifikačný program Zelená škola pomáha školám realizovať environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi. Náplňou programu je realizácia siedmich krokov, na plnenie ktorých sa odporúčajú dva školské roky. „Vytvorili sme užšie kolégium z učiteľov a žiakov, ktorí sa budú pravidelne stretávať. Tiež sme oslovili poslankyňu mestského zastupiteľstva Evu Wernerovú so zapojením do tzv. širšieho kolégia,“ uviedla Nataša Laurincová, koordinátorka projektu Zelená škola na SOŠZá v Piešťanoch. Na škole momentálne vykonávajú environmentálny audit a vypracovávajú akčný plán zameraný na aktivity slúžiace na ochranu životného prostredia. „V rámci Zelenej školy sa zameriavame na ošetrovanie zelene, konkrétne na úpravu areálu a výsadbu stromov v meste. Plánujeme sa zapojiť do projektu Lesoochranárska škola a s organizáciou DINO budeme aj naďalej pokračovať pri čistení mesta,“ dodala. Študenti spoločne s pedagógmi pracujú aj na projekte Zmapovanie čiernych skládok v Piešťanoch a okolí.

Spojená škola vychováva a vzdeláva mentálne postihnuté deti a deti s kombinovanými poruchami. Pedagógovia majú preto komplikovanejšie podmienky na zapojenie svojich zverencov do environmentálnych aktivít. Ochrana životného prostredia je však pre školu jednou z priorít. „Na škole máme už štvrtým rokom rozbehnutý zber použitých batérií. V septembri sme sa zberom elektroodpadu zapojili do celoslovenského projektu Recyklohry,“ povedala nám riaditeľka Alexandra Thomová. Škola sa aktivizuje i v projekte Modrá škola zameranom na ochranu pitnej vody. „Pravidelne sa zapájame aj do výsadby a ochrany zelene. Od prvého novembra začíname so zberom papiera. Zo získaných finančných prostriedkov plánujeme nakúpiť stromy a vysadiť ich v okolí školy,“ pokračovala. Okrem spomínaných aktivít plánuje škola vytvoriť vo svojom areáli aj jazierko a chovať zvieratká. Projekt Zelená škola má pod palcom koordinátorka environmentálnej výchovy Anna Melicherová.

Obidve školy chcú počas dvojročného obdobia splniť podmienky pre udelenie titulu Zelená škola. Musia vytvoriť Kolégium Zelenej školy zo študentov, učiteľov a rodičov, vypracovať environmentálny audit školy, akčný plán a Eko-kódex (súbor noriem správania sa k životnému prostrediu pre každého návštevníka školy), o programe a svojich zámeroch informovať verejnosť, samozrejmá je pro-environmentálna výučba a hodnotenie vlastných výsledkov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava