V Trnave budú koštovať víno

  • Spravodajstvo
  • 27. októbra 2011, 08:30
  • Autor:sita/foto: internet

TRNAVA – Stredoveké pivnice v centre Trnavy zaplnia v sobotu 5. novembra milovníci vína. Počas deviateho ročníka Dňa vínnych pivníc ich bude sprístupnených 35, svoje víno v nich bude ponúkať viac ako 40 vinárov. Vstupenky vo forme vínnych pasov za 30 eur sú podľa Eduarda Krištofoviča z trnavského spolku priateľov vína Vincech vypredané.

Víno sa v prvú novembrovú sobotu bude v Trnave degustovať aj v pivnici, ktorá sa nachádza vo dvore radnice, v pivnici vo veži historických hradieb či vo viacposchodovej pivnici na Kapitulskej ulici. Po prvýkrát bude medzi vínne pivnice zaradené aj štúdio Divadla Jána Palárika, ktoré bolo prebudované z pôvodných pivničných priestorov. "Pôvodnou myšlienkou podujatia, ktorá stále platí, bolo umožniť ľuďom nie piť, ale vychutnávať víno. K tejto myšlienke postupne pridávame ďalšie aktivity, ako sú hudobné vystúpenia, výstavy a ďalšie kultúrne aktivity,“ povedal Krištofovič. Organizátori sa podľa neho budú musieť zaoberať ďalším smerovaním Dňa vínnych pivníc, pretože z roka na rok pribúda počet tých, ktorým sa vínny pas neušiel.

Okrem Dňa vínnych pivníc sa v Trnave každoročne konajú aj ďalšie vinárske podujatia – Požehnanie mladých vín začiatkom nového roka a výstava vín Vino Tirnavia. Nadväzujú na vinársku tradíciu v meste, ktorá siaha až do 13. storočia. Trnava ako prvé slobodné kráľovské mesto na Slovensku patrila medzi najaktívnejších vývozcov vína vo vtedajšom Uhorsku a v mnohých domoch si mešťania budovali rozsiahle pivnice na uskladnenie vína.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín