Čpavok by mohol vypáliť hasičom oči

  • Spravodajstvo
  • 27. októbra 2011, 12:14
  • Autor:(vd)

PIEŠŤANY – Čo by sa stalo, ak by na Zimnom štadióne v Piešťanoch unikal jedovatý čpavok? Na mimoriadnu udalosť – chemickú haváriu, pri ktorej bolo treba evakuovať a dekontaminovať postihnuté osoby, ale aj „zriediť“ amoniak s vodou, aby sa znížila kontaminácia okolia, bolo zamerané stredňajšie hasičské cvičenie. Dozeral naň riaditeľ OR HAZZ v Piešťanoch Peter Galbo aj s kamerou v ruke. Zásah kolegov zaznamenávali aj fotoaparátmi. Spúšte len tak cvakali.

„Našim zámerom je precvičenie organizácie záchranných prác pri likvidácii mimoriadnej udalosti, a to chemickej havárie amoniaku, ktorý unikol z prepravovaného obalu pri dopĺňaní technologického zariadenia,“ povedal nám Miroslav Paulík z HaZZ Piešťany. Na otázku, čo by sa stalo, ak by na zimnom štadióne naozaj unikal amoniak, Paulík odpovedal: „ Videli by ste približne rovnaký zásah ako dnes.  Hasiči by sa pokúšali eliminovať chemickú haváriu, hľadali by, odkiaľ čpavok uniká a v spolupráci s prevádzkovateľom by zabezpečili miesto úniku a pozatvárali najbližšie ventily.“

Videli sme, ako hasiči v špeciálnych protichemických oblekoch s autonómnymi dýchacími prístrojmi dekontaminujú postihnutého človeka. Ich kolegovia rozptýleným prúdom vody zrážali amoniak k zemi,  ďalší boli k dispozícii s cisternovým autom a hadicami. Po cvičení sa každého zasahujúceho príslušníka  HaZZ dekontaminovali prúdom vody. Ak by sa totiž amoniak dostal na kožu , do dýchacích ciest i do oka, mohlo by to skončiť zle. Pri dlhšom pobyte v priestore s vyššou koncentráciou amoniaku môže vzniknúť pľúcny edém (opuch). Tekutý amoniak môže spôsobiť omrzliny a jeho vysoká koncentrácia slepotu.

((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín