Pokutu za falošný poplach ministerstvo zrušilo

  • Spravodajstvo
  • 25. októbra 2011, 15:42
  • Autor:sita/red

TRNAVA – Slovenské elektrárne nebudú musieť platiť pokutu za spustenie sirén kolísavým tónom v okolí Jaslovských Bohuníc v auguste tohto roku. Ministerstvo vnútra v odvolacom konaní rozhodlo o zrušení pokuty 6 500 eur, ktorú elektrárňam po prešetrení udalosti udelil Obvodný úrad v Trnave.

Ministerstvo vnútra v odvolacom konaní podľa Lucie Garajovej z Komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra akceptovalo stanovisko Slovenských elektrární, podľa ktorého spustenie sirén z budovaného systému zapríčinila dodávateľská firma. K chybe sa prihlásila spoločnosť Telegrafia, ktorá nový varovný systém budovala.

Kolísavý tón bol spustený na jednu minútu 17. augusta tohto roku popoludní. Ľudí v okolí Jaslovských Bohuníc tento signál vystrašil, pretože sú zvyknutí na skúšky sirén stálym tónom. Na linke 112 im v prvých minútach nikto nevedel povedať, či bol vyhlásený skutočný poplach alebo ide len o poruchu. Hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová v ten deň uviedla, že sirény nezneli z funkčného systému prevádzkovaného elektrárňami, ale z budovaného nového systému 330 sirén. Skúška sirén mala byť podľa nej vykonaná dodávateľom v tichom režime, ale po pripojení bol spustený hlasný signál. Prednosta Obvodného úradu v Trnave Jozef Klokner po tomto incidente avizoval správne konanie voči Slovenským elektrárňam. K najnovšiemu rozhodnutiu ministerstva vnútra sa vyjadrí až po jeho písomnom doručení.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava