Biele palice na cestách už dnes

  • Spravodajstvo
  • 13. októbra 2011, 13:38
  • Autor:

PIEŠŤANY – Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) organizuje už tretí ročník dopravno-výchovnej akcie Deň bielej palice. V Piešťanoch sa akcia bude konať už dnes od 9,00 do 11,00 hod. na Hlbokej ulici pri Zimnom štadióne.

„Hlavným cieľom Dňa bielej palice je zvyšovať povedomie vodičov o význame a funkcii bielej slepeckej palice a zároveň prispievať k bezpečnosti nevidiacich a slabozrakých ľudí ako aj samotných vodičov“, približuje cieľ akcie Branislav Mamojka, predseda Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Signalizácia bielou palicou na priechode je spôsob, akým nevidiaci človek oznamuje vodičom svoj zámer vstúpiť na vozovku. Je dôležité, aby vodiči boli informovaní o tomto spôsobe, pretože nevidiaci alebo slabozraký človek má problém zistiť aktuálny stav pohybu auta.

Dopravno-výchovná akcia sa uskutoční v 41 mestách Slovenskej republiky a na 52 priechodoch pre chodcov. Koná sa pri príležitosti Svetového dňa bielej palice (15. 10.) a uskutoční sa 14. 10. „V tento deň budú po celom Slovensku vo vybraných hodinách naznačovať nevidiaci ľudia svoj úmysel prejsť cez vozovku. Policajné hliadky stojace obďaleč budú zastavovať autá, ktoré nevidiacemu chodcovi nedali prednosť. Vzhľadom na to, že akcia má výchovný charakter, nebudú v jej čase udeľované pokuty. Vodiči budú len upozornení, že sa dopustili priestupku a zástupca ÚNSS im odovzdá  leták s informáciou o funkcii bielej palice a spôsoboch jej použitia“, objasňuje priebeh koordinátorka akcie Karola Pavlíková.

Záštitu nad akciou prevzal minister vnútra Slovenskej republiky Daniel Lipšic, ktorý sa aj zúčastnil na tlačovej konferencii k dopravno-výchovnej akcii. Deň bielej palice sa realizuje v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru SR. Mediálne akciu podporila Zelená vlna Slovenského rozhlasu.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktoré združuje nevidiacich a slabozrakých občanov, ich priaznivcov, priateľov a rodičov. V súčasnosti má viac ako 4700 členov združených v 68 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje zrakovo postihnutým ľuďom v každom kraji Slovenska. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla 7. apríla 1990.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav