Bígl je inteligentný tvrdohlavec a chodiaci vysávač

  • Spravodajstvo
  • 5. októbra 2011, 11:08
  • Autor:Lenka Valentovičová

Pôvod plemena bígl je niekde v starovekom Grécku, avšak do dnešnej podoby ho vyšľachtili vo Veľkej Británii – je potomkom hariérov a starých anglických duričov, ktorí boli používaní na lov vo svorkách. V dnešnej dobe je plemeno chované hlavne ako spoločník, avšak stále si zachovalo silný lovecký pud. Podľa FCI je bígl (beagle) zaradený do šiestej skupiny do sekcie duričov.

Vzhľad:


Bígl je stredne veľký pes obdĺžnikového rámca s pevnou kostrou a dobrým osvalením. Má silnú hlavu bez vrások so širokým čiernym ňufákom a tmavohnedými alebo orieškovými výraznými očami. Uši má nízko nasadené, dlhé, na koncoch mierne zaoblené a jednou stranou priliehajúce k lícam. Bígl sa pohybuje voľne s charakteristickým vyhadzovaním zadných nôh, je veľmi vytrvalý. Srsť je krátka a hustá, zvyčajne trojfarebná (bielo-hnedo-čier-na) alebo dvojfarebná (žlto-biela, hnedo-biela).

Povaha a správanie:


Najvýraznejšia povahová vlastnosť bígla je stále dobrá nálada. Je nekonfliktný spoločník, ideálny rodinný pes a partner na dlhé vychádzky a túry. Veľmi rád vymýšľa čertoviny a očakáva od majiteľov nadšenie a pochopenie. Jeho typickou vlastnosťou je pažravosť. Je potrebné dávať pozor na to, kde čo zožerie, pretože má sklony k obezite a aj vonku sa správa ako živý vysávač. Má vynikajúci čuch
a stopy zveri sú pre neho nadmieru atraktívne, preto pri pohybe „navoľno" je potrebné mať ho pod kontrolou – perfektne naučené privolanie alebo uviazaného na vodidle.

Výchova a výcvik:


Bígl je značne samostatný, tvrdohlavý a má silný poľovnícky pud. V žiadnom prípade nie je hlúpy, ako sa o ňom hovorí. Túto fámu rozširujú ľudia, ktorí si zaobstarajú bígla pre jeho vzhľad, avšak neberú do úvahy jeho pôvod a poľovné vlastnosti. Bígl potrebuje dôslednú, ale láskavú a trpezlivú výchovu a výcvik. Je ľahko motivova-teľný na jedlo, je zvedavý, veľmi rád sa učí nové veci.

Využitie:

V súčasnosti už bígle na poľovačkách nevidieť často, pretože vo svorkách je lov u nás aj vo viacerých krajinách zakázaný. Vďaka medializácii je zväčša chovaný ako spoločník. Miluje pohyb, preto je pre neho vhodné agility. Nie je typický strážca, ale štekaním ohlási návštevu.

Zdravie:

Plemeno je zdravé, nie je náchylné na žiadne špecifické choroby.

Zhrnutie:

Bígl je sympaťák na prvý pohľad, nos na štyroch labkách, inteligentný tvrdohlavec, chodiaci vysávač, svorkový pes, nenáročný na starostlivosť, náročný na pozornosť. Výber plemena treba dôkladne zvážiť pre jeho samostatnosť a poľovné pudy. Hodí sa k aktívnym ľuďom, ktorí mu doprajú dostatok pohybových aktivít
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel