Na Krumplových hodoch zvíťazili rožky plnené zemiakmi

  • Spravodajstvo / Región
  • 30. septembra 2011, 08:20
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY/DUBOVANY – Okrem tradičných hodov, ktorými si v slovenských obciach a mestách pripomínajú patrónov svojich kostolov, sa v posledných rokoch začali v našom regióne organizovať aj netradičné hody. Napríklad v Trebaticiach to boli v septembri Kapustové a v Dubovanoch zasa Krumplové hody. Cieľom oboch podujatí bolo oživiť tradície, pretože kapusta i zemiaky, ktoré voláme aj „krumple“, patrili do každodenného jedálnička našich predkov.

Na druhom ročníku Krumplových hodov v Dubovanoch, ktoré zorganizovala miestna organizácia Slovenského zväzu záhradkárov, si mohli návštevníci pochutnať na 26 exponátoch od dvoch desiatok vystavovateľov. „Na výstave môžu návštevníci ochutnať výrobky, ktoré pre tento účel pripravili zručné dubovianske gazdinky. Základom všetkých sú zemiaky. Okrem tradičných lokšov, stískancov, pagáčikov či placiek tu bolo možné nájsť aj rôzne špeciality našich kuchárok, ako napríklad makom posypané slivkové gule, zemiakové maliny i mrkvičky, zemiakmi plnené rožky či zemiakové rezy," prezradil nám šéf dubovianskych záhradkárov Julián Strečanský. Od neho sme sa dozvedeli, že o osude jednotlivých exponátov rozhodli samotní návštevníci výstavy, ktorí ich ochutnali, a na hlasovacích lístkoch, ktoré mali k dispozícii, určili najlepších.

Prvenstvo z vlaňajška obhájila sekretárka starostu Katarína Strečanská. Tá tentoraz vyhrala s rožkami plnenými zemiakmi. V prvej päťke sa okrem nej umiestnili Marta Strečanská so zemiakovými malinami, Tamara Magulová so zemiakovými mrkvičkami, Mária Štefková so zemiakovými rezmi a Mária Mišíková so stískancami.

Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín