Vodič z Dubovian požiadal o prepustenie z väzby, súd to zamietol

  • Spravodajstvo
  • 12. septembra 2011, 14:28
  • Autor:(vd)

PIEŠŤANY – Štvorhodinovým súdny maratón zažili v pondelok dopoludnia všetci účastníci súdneho pojednávania s obžalovaným Dávidom D. (20.) z Dubovian, ktorý je obžalovaný z piatich trestných činov. Okrem výtržnosti, krádeže, prechovávania psychotropných látok v januári tohto roku neúmyselne usmrtil pri dopravnej nehode dve dvanásťročné školáčky z Dubovian. David sa z piatich trestných činov priznal len k dvom. Pred súdom urobil vyhlásenie, že sa necíti byť vinný v troch prípadoch. Najzávažnejším je práve prečin usmrtenia školáčok zo stredy 19. januára 2011. Trvalo mu príliš dlho, kým prejavil ľútosť za svoj čin. Urobil tak až dnes pred súdom, keď sa díval zoči-voči otcom usmrtených dievčatiek. Hovoril ticho, sotva ho bolo počuť.

Dávid mal možnosť predísť dnešnému súdnemu pojednávaniu tým, že by s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. „Ak mám byť úprimný, mal to urobiť,“ podotkol mimo súdnej miestnosti jeho obhajca Martin Kanas. Podľa spomínanej dohody  mal Dávid možnosť odsedieť si štyri roky a tým by celú záležitosť uzavrel bez súdnych pojednávaní, ktoré ho pravdepodobne ešte čakajú. Na dnešnom súde zazneli výpovede viacerých svedkov, znalcov aj otcov dievčatiek. Prítomné boli aj ich matky, keď sa pred súdom rekonštruovala tragická udalosť, obe ženy odeté do čierneho plakali.

Dávid, ktorý prešiel klinickým vyšetrením aj pozorovaním je podľa znalkyne z odboru psychiatrie jednoduchá osobnosť, ktorá si presadzuje a získava spoločenskú prestíž v kolektíve mladých ľudí iba tým, že jazdí na aute. „Ide o jednoduchú, egocentricky zameranú osobnosť s potrebou presadzovať sa v spoločnosti. Nedokáže dosť dobre akceptovať svoj podiel viny,“ povedala znalkyňa Mária Ohrablová. Nariadila mu ochranné psychiatrické liečenie ambulantnou formou, pretože súd upozornila, že ak by sa neliečil, mohol by sa zopakovať ďalšie podobné, možno ešte závažnejšie trestné činy.

Obžalovaný napísal súdu žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu, ktorú okresnému súdu doručili 23.augusta 2011. Prokurátor žiadosť komentoval so slovami: „Dôvody väzby naďalej trvajú.“  Súd žiadosť Dávida D. zamietol, najbližšie pojednávanie bude 13.októbra 2011.Dávid vyhlásil, že sa odvolá.
Okrem svedkov, ktorí sa dnes nedostavili, a obhajoba si ich vyžiadala, budú musieť prísť pod hrozbou pokuty a predvedenia políciou, sa na žiadosť obhajcu má na budúce súdne pojednávanie dostaviť aj znalec z kriminalistického a expertízneho ústavu. Ten má podať znalecký posudok ohľadom jednej dávky metanfetamínu, ktorý mu objavila dopravná polícia pri náhodnej kontrole 14.11. 2010 v Nitrianskej Blatnici, keď cez obec prechádzal so svojimi priateľmi. David tvrdil, že psychotropnú dávka sa k nemu dostala iba náhodou od dávneho priateľa s tým, že nevedel, že ide o drogu.
Obžalovaný sa viackrát počas súdu zúčastnil konfrontácie zoči-voči so svedkami. Díval sa do obličaja Rudolfovi Š., s ktorým mal incident po tom, čo nacúval do jeho auta na zábave vo Veselom a ktorý udalosť z tej noci vysvetľoval inak ako obžalovaný.  Ospravedlňoval sa otcom dievčatiek – Ladislavovi V. a Martinovi J.,  pýtal sa vodiča autobusu Stanislava V., prečo stál so svojím autobusom na prechode pre chodcov, keď tadiaľ mali prejsť školáčky na druhú stranu.  Vodič sa ohrádzal so slovami: „Je pravda, že uvedený prechod bol na zastávke a ja musím zastať na zastávke.“ Inkriminovanú zastávku preniesli až po tragédii na bezpečnejšie miesto. O vysvetlenie požiadal aj ďalšie svedkyne v prípade „Dubovany“.

Znalec z odboru dopravy uviedol, že v kritickom čase šiel Dávid rýchlosťou minimálne 82 kilometrov za hodinu a v čase zrážky mal jeho Citroen rýchlosť minimálne 80 kilometrov za hodinu. Ak by šiel Dávid predpísanou rýchlosťou, dievčatká by prešli cez cestu bezpečne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava