Zákaz pitia na verejnosti zatiaľ riešiť nebudú

  • Spravodajstvo
  • 30. augusta 2011, 14:18
  • Autor:Igor Paulech

O pár dní sa končia školákom a študentom letné prázdniny. Počas tohto obdobia sme v Piešťanoch zažili niekoľko hudobných festivalov. V tomto období mali niektorí obyvatelia mesta možnosť vidieť i vyčíňanie podnapitých ľudí. Mestskí policajti však problém s rušením nočného pokoja a požívaním väčšieho množstva alkoholu majú na stole takmer každý deň. Koncom mája mali poslanci v programe zastupiteľstva schválenie všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze pitia alkoholu na verejnosti a podmienkach dodržiavania nočného pokoja. To sa však neudialo.

O tomto nariadení by sa podľa zodpovedných nemalo hovoriť ani na prvom poprázdninovom stretnutí členov piešťanského parlamentu. Je vôbec potrebné mať v našom meste schválené VZN tohto typu?  „Nariadenie sme pripravovali viac ako rok. Do tejto činnosti bol zainteresovaný okrem iných aj viceprimátor Piešťan a tiež prednostka mestského úradu. Počas zostavovania paragrafov som dokonca konzultoval niektoré veci s predstaviteľmi miest, kde takéto nariadenie už funguje,“ hovorí náčelník piešťanskej mestskej polície Marcel Mihalik.

Potom, čo mestskí poslanci odložili nariadenie na ďalšie preskúmanie a dopracovanie, bez väčších ohlasov sa rovnakou problematikou zaoberali aj v iných mestách. Alkohol na verejnosti tesne pred letnými mesiacmi zakázali napríklad v Prievidzi či Žiline. V Piešťanoch rozpútala debatu najmä podpisová akcia, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 170 ľudí. Autori dokumentu písali, že návrh nariadenia je v rozpore so zákonom o ochrane pred alkoholizmom a inými toxikomániami.  „Okrem iného uvádzali, či cieľom postihovania spoločensky neprispôsobivých občanov je nevyhnutné robiť delikventov i zo slušných ľudí,“ dopĺňa M. Mihalik. Podľa informácií z mestskej polície autori pridali príklad, či polícia bude sankcionovať človeka, ktorého uvidí s pivom v ruke. Okrem toho spomínali aj situáciu, keď bude niekto na verejnosti popíjať alkohol napríklad z plastovej fľaše. „Tieto veci hádam nikto nedokáže ovplyvniť. Policajti určite budú kontrolovať tých, na ktorých vidno, že požili alkohol a správajú sa hlučne či neprístojne,“ hovorí náčelník piešťanskej polície a ďalej upriamuje pozornosť na jeden fakt: „Je zaujímavé, že do podpisovej akcie sa zapojili aj takí, ktorí v minulosti mali problémy s alkoholom na verejnosti. Napríklad jeden pod vplyvom alkoholu močil do fontány. Druhého polícia riešila za pitie v parku, kde znečisťoval verejné priestranstvo, ďalší, zistili sme – nalieval mladistvému.“
Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava