Jack Russel teriér – veľký pes v malom balení

  • Spravodajstvo
  • 26. augusta 2011, 13:35
  • Autor:Lucia Valentovičová

Jack Russel teriér pochádza z Britských ostrovov, kde bolo jeho úlohou duriť zver (jazvece, líšky a králiky) z brlohov. Cieľom šľachtenia bol úžitkový pes, ktorý mal dlhšiu drsnú srsť odolnú voči počasiu, nevážil viac ako šesť až osem kilogramov, udržal krok s koňmi a chrtmi a zároveň sa musel zmestiť do líščej nory.

V roku 1990 bolo plemeno uznané FCI ako Parson Jack Russel teriér a v roku 2000 boli oddelené dlhonohé a krátkonohé, rozlíšené ako Parson Russel teriér a Jack Russel teriér. Podľa FCI je Jack Russel teriér (JRT) zaradený v skupine III., v sekcii 2 – krátkonohé teriéry.

Vzhľad:



JRT je pes obdĺžnikového rámca s pevnou kostrou a dobrým osvalením. Má klopené uši, silné a veľmi pohyblivé, no nikdy nie postavené. Tmavé pozorné oči dodávajú tvári bystrý výraz, nie sú vypuklé. Pohyb je pravidelný, pružný, energický, tento psík má vynikajúcu výdrž. Srsť môže byť hladká, hrubá alebo drsná, neupravuje sa takmer vôbec. Farba srsti je prevažne biela s čiernymi, pálenými alebo hnedými znakmi.

Povaha a správanie:



Jack Russel je živý, temperamentný, odvážny, sebavedomý, priateľský pes. Má nevyčerpateľnú energiu, preto je potrebné nájsť mu vhodné zamestnanie, kde si ju môže vybiť. V opačnom prípade si nájde vlastné aktivity, ako napríklad ničenie zariadenia bytu alebo prekopávanie záhrady. Niekedy sa neznesie so psami rovnakého pohlavia, no k ľuďom je priateľský, výborne vychádza s deťmi. S inými domácimi zvieratami sa znesie bez problémov, ak je k tomu vedený od šteniatka. Tieto psy nie sú precitlivelé, majú športovú povahu a vydržia sa hrať donekonečna.

Výchova a výcvik:



JRT potrebuje dôslednú výchovu a výcvik. Keďže v ich pôvodnom využití pracovali samostatne, nepočúvajú svojho pána preto, že sa
mu chcú zavďačiť, ale preto, že sa im to páči. Preto je potrebné urobiť výcvik zaujímavým a nápaditým. Nudné cvičenia jackovia priam nenávidia.
Využitie: V súčasnosti už JRT na poľovačkách nevidieť často. Vďaka me-dializácii je dnes zväčša chovaný ako spoločník. Miluje pohyb, preto je pre neho vhodné agility. Je dobrý strážny pes – štekaním ohlási všetko neobvyklé, ale nezvykne zasahovať.

Zdravie:


 
Plemeno je zdravé, nie je náchylné na žiadne špecifické choroby.

Zhrnutie:



Výber tohto plemena treba dôkladne zvážiť. Hodí sa k aktívnym ľuďom, ktorí mu doprajú dostatok po-hybových aktivít, najlepšie so zamestnaním hlavy. Nehodí sa pre ľudí pohodlných a nedôsledných, pretože tento inteligentný psík veľmi rýchlo preberie vedenie vo „svorke" a môže sa stať malým teroristom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel