Dunaj namaľoval farbami národov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 26. augusta 2011, 15:56
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – V Piešťanskom Dome umenia otvorili po divadelných prázdninách výstavu Cyrila Uhnáka s názvom Dunaj je voda, kameň a dejiny. Táto výstava právom nesie podtitul putovná, pretože už ju videli ľudia napríklad v Bruseli, Budapešti, Varšave, ale aj Londýne, Bratislave či v Prahe a ďalších mestách.

Cyklus, takmer štyridsiatku veľkoformátových obrazov o jednej európskej rieke, umelec vytvoril technikou akrylu a oleja na plátne. Zachytávajú mnohé miesta, od prameňa až po ústie rieky. V obrazoch vidno mestá na Dunaji, samozrejme, rieku, ale aj historické udalosti. Každý obraz má viditeľnú spodnú líniu, ktorá predstavuje asociácia vody. „Som rád, že sa táto výstava dostala aj do Piešťan. Teraz je rýchla doba a čo je dnes nové, zajtra nikoho nezaujíma. Preto by malo byť umenie nadčasové. Tak ako rieky, ako Dunaj," povedal počas vernisáže autor obrazov Cyril Uhnák. Maliar sa zameral na rôzne miesta či historické udalosti, ktoré sa viažu k miestam, kadiaľ preteká Dunaj. „Možno sa bude niekomu zdať, že v obrazoch sú použité až príliš ostré farby a kontrasty. Snažil som sa do každého vložiť jednotný farebný kód. V obrazoch nájdete typické farby zaznamenaných regiónov, respektíve národné farby štátov," vysvetľuje
C. Uhnák.

Slovenského umelca a maliara Cyrila Uhnáka na počiatku jeho tvorby inšpiroval najmä Martin Benka a učil sa z diel impresionistov. Okrem maľovania reprodukcií veľkých majstrov ako Brueghel, Rembrandt či Michelangelo slovenský umelec si vyskúšal aj maľbu architektúr. „Niekoľkoročné štúdium diel starých majstrov silne poznačilo môj samostatný výtvarný prejav. Výsledkom je zložitý technický postup a prepracovaná farebná výstavba plochy. Hľadal som formu oslobodenú od galerijnej viazanosti a akcentovaný farebný prejav, pritom všetkom s dôrazom na zachovanie identity zobrazovaného námetu. Vo svojich prácach často poukazujem na detail, ktorý sa stáva centrom kompozície. Dominantným prvkom je svetlo, ktoré vo svojej maximálnej intenzite zdôrazňuje tiene a formu na architektúre," autor píše na svojej internetovej stránke.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín