Československý vlčiak je pes jedného pána

  • Spravodajstvo
  • 18. augusta 2011, 09:40
  • Autor:Lucia Valentovičová

Plemeno československý vlčiak (ČSV) je zaradené do prvej skupiny FCI, do sekcie ovčiakov so skúškou z výkonu. Na samom začiatku šľachtenia tohto plemena bol biologický pokus skríženia vlka s nemeckým ovčiakom so zámerom získať odolného psa s využiteľnými vlastnosťami vlka a poslušnosťou nemeckého ovčiaka, určeného pre pohraničné stráže. Aj keď sa toto podarilo dosiahnuť, šľachtenie bolo pozastavené kvôli prílišnej fixácii psa na jedného človeka. Avšak neskôr šľachtenie pokračovalo pre civilné účely.

Vzhľad:



Československý vlčiak je pomerne veľký pes obdĺžnikového rámca, ktorý sa svalnatou stavbou tela, pohybom, farbou srsti a maskou veľmi podobá vlkovi. Má vlčí výraz – šikmo nasadené úzke jantárovožlté oči a malé trojuholníkové vzpriamené uši. Srsť je priliehavá, strednej dĺžky, v zime s hustou podsadou. Farba srsti je žltosivá až striebristosivá s charakteristickou svetlou maskou. Svetlá srsť musí byť aj na spodnej časti krku a na prednej hrudi. Prípustné je tmavosivé sfarbenie so svetlou maskou.

Povaha a správanie:



ČSV je temperamentný, veľmi aktívny, vytrvalý, rýchlo reagujúci, neohrozený a odvážny, nedôverčivý k cudzím. Svojmu pánovi prejavuje mimoriadnu vernosť, zle znáša zmenu pána. Odolný voči vplyvom počasia, veľmi vytrvalý v pohybe, aj po dlhom behu sa dokáže rýchlo zregenerovať.

Výchova a výcvik:



ČSV je inteligentné plemeno, pre prácu s ním je potrebná dôsledná socializácia na človeka a dobrý vzťah so psovodom. Neznáša drezúru, pomerne ťažko sa cvičí – ak nie je motivovaný potravou, nemá dôvod vykonať cvik. Pri správnom vedení nie je agresívny, avšak povaha tohto plemena je ešte neustálená, stále je dosť plachých jedincov. Aj preto nie je ČSV vhodný pre začínajúceho kynológa.

Zdravie:



ČSV je zdravé plemeno, netrpí špecifickými chorobami, ale ako u iných veľkých plemien, do 12 mesiacov veku treba dávať pozor na prílišnú záťaž na kĺby a zvoliť kvalitnú stravu.

Využitie:



Hoci pôvodne sa rátalo so všeobecným využitím a služobnou kynológiou, v súčasnosti je ČSV väčšinou spoločníkom, vhodným najmä na dlhé prechádzky a výlety.

Zhrnutie:



Aj keď si tento nádherný pes získava čoraz viac priaznivcov, nie je vhodný pre každého. Dôrazne sa neodporúča kupovať si ho len pre vzhľad, pretože je povahou špecifický.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj