Hudobné festivaly sú tŕňom v oku pre niektorých Piešťancov

  • Nezaradené
  • 17. augusta 2011, 08:24
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Leto v Piešťanoch posledné roky patrí aj rozrastajúcemu sa počtu najrôznejších hudobných festivalov. Tento rok už znel hip hop, po meste sa prechádzali punkáči, viacerí boli BeeFree a minulý víkend letisko opäť ožilo skladbami mnohých hudobníkov počas festivalu Grape. Mestská polícia pri akciách podobného typu a veľkosti vždy spolupracuje i so štátnou políciou. O práci a problémoch počas leta sme sa rozprávali s náčelníkom piešťanskej mestskej polície Marcelom Mihalikom.

Má mestská polícia viac práce s hlučnými a podnapitými ľuďmi počas prázdnin?

Každoročne, hlavne počas letnej sezóny, máme podobné problémy a dali by sa zhrnúť do troch oblastí. V prvom rade sú to ľudia, ktorí si viac vypili. Potom sa opakujú situácie – problémy s rušením nočného pokoja na letných terasách niektorých prevádzok. Treťou oblasťou sú hudobné festivaly, ktorých je teraz v Piešťanoch požehnane.

Sťažujú sa Piešťanci na hlasnú hudbu? Aké máte skúsenosti?

Aj tento rok sme zachytili viacero sťažností. Spolupracujeme s Obvodným oddelením Policajného zboru v Piešťanoch. Oni napríklad monitorovali situáciu v okolí letiska a my v meste. Z našej pozície však vieme riešiť iba podnety, ktoré sa týkajú konkrétnych fyzických osôb, je to takzvané zavinené konanie v zmysle priestupkového zákona. Právnické osoby v blokovom konaní riešiť nemôžeme, ale takéto priestupky posielame na správne konanie vecne príslušnému orgánu. Pri blokovom konaní musíme identifikovať konkrétnu osobu, ktorá spôsobila rušenie nočného pokoja. Potom môžeme takúto osobu sankcionovať. V prípade kultúrnych podujatí nastupuje úplne iný proces. Hygienik musí urobiť meranie hlučnosti, či už počas hudobných produkcií alebo v prevádzkach. Ak zistí pracovník okresnej hygienickej stanice vyššiu intenzitu hluku, môže začať správne konanie.

Čo teda bolo potrebné zabezpečiť počas festivalov v meste?

Niekoľkí obyvatelia nám nahlásili rušenie nočného pokoja, keď sa napríklad väčšie skupinky presúvali zo stanice na miesto akcie. Mohli sme zaznamenať približne desiatku upozornení. Napríklad počas festivalu Punkáči deťom sme hliadkovali na stanici a naši pracovníci v spolupráci s policajným zborom sprevádzali návštevníkov podujatia pri presúvaní sa do areálu Lodenica. Nebol to však presun, aký ľudia poznajú napríklad v prípade futbalu v Bratislave či Trnave. Celé sa to zaobišlo bez väčších problémov. Počas presunov v nočných hodinách a pri zistení konkrétnych osôb, ktoré rušili nočný pokoj, tieto priestupky naše hliadky riešili v zmysle priestupkového zákona sankciou.

Po účastníkoch festivalov neraz zostane celá spúšť odpadkov!

V súvislosti s neporiadkom sme všetko konzultovali s organizátormi festivalov. Kým sa upratalo po BeeFree, trvalo to niekoľko dní. Naše hliadky to celé kontrolovali. Ak by sme mali hovoriť o meste, tu keď policajt zistí, že niekto rozhadzuje odpad, či ruší nočný pokoj, môže mu udeliť pokutu alebo ho upozorniť. Ak ide o fyzickú osobu a dokázanie priestupku priamo na mieste, hliadka môže udeliť sankciu do výšky 33 eur. Problém nastáva vtedy, ak dotyčný odmietne zaplatiť alebo sa nedá dokázať rušenie pokoja konkrétnej osobe. Vtedy je možné správne konanie, tam však treba svedkov a pracovníci obvodného úradu všeobecnej vnútornej správy na doriešenie priestupku sa potrebujú oprieť o platné všeobecne záväzné nariadenie mesta, ktoré zakazuje rušiť nočný pokoj v čase, aký si určí mesto. To my v Piešťanoch nemáme.

V aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa sa dočítate aj o tom, ktorý z festivalov v Piešťanoch bol najmenej problémový, ako je na tom prijatie všeobecne záväzného nariadenia o zákaze pitia alkoholu na verejnosti či o tom, ako verejnosť a mestská polícia vnímala festival BeeFree…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava