Hubárska sezóna už začala!

  • Spravodajstvo
  • 9. augusta 2011, 13:54
  • Autor:šg/ar

PIEŠŤANY – Huby rastú! Zistenie, ktoré vyvolalo nadšenie v očiach hubárov. Po daždivých dňoch sa v lese objavili klobúky, ktoré rastú rýchlejšie, ako ich stihnete pozbierať. Dokonca aj v našom regióne sa množia správy o viacerých úlovkoch hubárov. Pochváľte sa aj vy a pošlite nám ten váš.

Dva obrovské vatovce našiel Milan Strečanský z Hubiny spolu so svojím otcom Michalom. Ten má ako bývalý agronóm zmapovaný celý chotár a vie, kde akú hubársku pochúťku môže nájsť. "Vatovce sme našli v hubinskom chotári. Oba boli skoro rovnako veľké, mali v priemere asi 15 centimetrov a vážili takmer trištvrte kila. Vatovce sa dajú upraviť na viacero spôsobov, no najčastejším je ich vyprážanie. Po očistení ich treba nakrájať na plátky, obaliť a vypražiť podobným spôsobom, ako sa robia rezne. Nevýhodou vatovcov je, že nie sú vhodné na sušenie," prezradil Michal Strečanský.

"Po dlhom pôste sa to konečne rozbehlo. Za dva dni, po hodine som nazbieral okolo 70 zdravých dubákov," skonštatoval hubár z Piešťan. Medzi lokality, kde môžete nájsť huby, patrí okolie Havranu, Výtoky, Hôrka či Čertova Pec. Zovšadiaľ sú správy o veľkom výskyte húb. Treba sa však pokloniť hore. Iba vtedy vám ukáže všetky svoje poklady. Tak ako naša čitateľka Darina Milatová, ktorá si spod Marhátu priniesla okolo sedemsto dubákov, pár bedlí i vatovcov. "Štyri košíky húb som podelila medzi kamarátky a rodinu. Čerstvé som dala do mrazáku a usušené dám do štvorlitrových pohárov. Už mám nasušených okolo pätnásť litrov," pochválila sa nálezkyňa "štvoričiek" (štyroch hríbikov vrastených do seba).

Ak sa chcete aj vy pochváliť čitateľom Piešťanského týždňa svojimi úlovkami, pošlite nám fotografiu s popisom miesta nálezu, približným počtom nájdených húb (kusov alebo uvedenie hmotnosti) a kedy sa vám podaril takýto úlovok na adresu Piešťanského týždňa alebo na e-mail redakcia@piestanskytyzden.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela