Beauceron bol miláčikom Markízy anjelov

  • Spravodajstvo
  • 15. júla 2011, 12:18
  • Autor:Lucia Valentovičová

Beauceron, ale aj Berger de Beauce, či Francúzsky ovčiak je u nás stále málo známe plemeno zaradené do prvej skupiny FCI (Medzinárodná kynologická federácia), do sekcie ovčiakov. Pochádza z Francúzska, za jeho predchodcov sa považujú pastierske psy strážiace dobytok a napríklad tiež šikovné pri love na diviaky. Jeho história sa spája s ďalším z francúzskych ovčiakov – briardom, s ktorým boli považovaní za jedno plemeno až do roku 1888, kedy ich prvýkrát jasne a jednoznačne rozlíšili.

Vzhľad: Beauceron je veľký, mohutný, silný dobre stavaný, svalnatý, ale nie príliš ťažký pes. Má nebojácny a smelý výraz, nie však zlostný, ani bojazlivý alebo nepokojný. Na prvý pohľad pripomína kríženca dobermana a rotvajlera. Ich špecifikom sú zdvojené vlčie pazúriky na oboch zadných labkách, ktoré sa neodstraňujú – naopak, sú ich plemenným znakom. Srsť beaucerona je krátka, hrubá, priľahlá k telu, na hlave hladká, na stehnách a spodnej časti tela sa tvoria mierne strapce. Pod krycou srsťou je podsada, vďaka ktorej beauceron bez problémov funguje v teplom aj chladnom počasí.
Beauceron sa vyskytuje v dvoch farebných variantoch: čierna s pálením – s červenými/trieslovými „ponožkami“ a znakmi na papuli, nad očami, na hrdle, hrudi a pod chvostom; a farba harlekýn (modroškvrnitá s pálením).
Povaha a správanie: Beauceron je sebavedomý, hrdý, inteligentný a energický pes dobrej a vyrovnanej povahy. Je to neúnavné pracovné plemeno, no vďaka jeho vernosti a obetavosti je aj skvelým rodinným psom. K cudzím ľuďom je priateľský, nie však príliš, nezvykne si vyžadovať pozornosť.
Výchova a výcvik: Pri výcviku a práci je to pes jedného pána, ktorý hodnotí svojho majiteľa veľmi kriticky a chyby vo výchove neodpúšťa. Je veľmi dôležitá dôslednosť tak pri výchove ako aj pri výcviku, pretože chyby a nežiaduce návyky sa neskôr ťažko a dlho odstraňujú. Beauceron nepotrebuje drezúru, oveľa viac sa naučí pozitívnou motiváciou – pomocou hry, pochvaly a odmeny, a to i v dospelom veku.
Zdravie: Beauceron je pomerne zdravé plemeno, netrpí špecifickými chorobami, ale ako u iných veľkých plemien, do 12 mesiacov veku treba dávať pozor na prílišnú záťaž na kĺby a zvoliť kvalitnú stravu.

Využitie: Je to služobné plemeno, používa sa na stráženie objektov a majetku, ako ovčiarsky pes a tiež v rôznych kynologických športoch. Je veľmi vitálny a vyžaduje dostatok pohybu a pracovného vyťaženia.
Nehodí sa pre ľudí nervóznych, ktorí by s ním nepremyslene a hrubo zaobchádzali, pre ľudí s nedostatkom času (takí by si nemali zaobstarávať žiadneho psa) a tiež pre ľudí, ktorí by ho fyzicky nezvládli. Môže si ho zaobstarať rodina alebo aj starší človek, pokiaľ sú mu schopní poskytnúť láskavú a dôslednú výchovu.
Zhrnutie: Aj keď doteraz väčšina ľudí pozná beaucerona iba z filmu Angelika (volal sa Sorbon), toto plemeno má predpoklady stať sa služobným psom aj u nás. Disponuje množstvom dobrých vlastností, vďaka ktorým môže súčasným služobným plemenám smelo konkurovať. Jeho prednosťami sú hlavne vynikajúce zdravie, odolné osrstenie umožňujúce prácu za každého počasia, vernosť a oddanosť svojmu pánovi a ľuďom, ktorým dôveruje.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava