Ondrej Bysterský: Krásny nábytok záhradke dodá punc maximálnej elegancie

  • Nezaradené
  • 18. mája 2011, 12:09
  • Autor:(inz)

Prevažná väčšina záhradiek už dávno neslúži výlučne na pestovanie zeleniny či ovocia. Stali sa obľúbeným priestorom pre zmysluplné trávenie voľného času. Poradíme vám, na čo sa sústrediť pri kúpe záhradného nábytku.

Samozrejme, stále platí, že jablko z vlastnej záhrady chutí vždy lepšie ako z hypermarketu, no bohatá úroda už zďaleka nie je dôvodom, prečo víkendy tráviť na záhradke. Tomuto trendu sa prispôsobujú i požiadavky kladené na záhradku, jej výbavu a riešenie. Záhrady sa dnes zariaďujú tak, aby majiteľom umožňovali dopriať si komfort a oddych presne podľa predstáv. Preto sa trvalou súčasťou záhradiek stavajú grily, hojdačky, altánky, okrasné jazierka a, samozrejme, kvalitný záhradný nábytok. O tom, ako si vybrať ideálny nábytok do svojej záhrady, sme sa zhovárali s Ondrejom Bysterským, odborným predajcom zo spoločnosti DOMOSS.

Povedzme, že chcem kúpiť nábytok do záhrady. Čo by som mal pri kúpe brať do úvahy?

Snáď najdôležitejšie je presne vedieť, kam chcete nábytok postaviť. Najhoršie je nábytok kúpiť a potom riešiť, kde bude stáť. Pretože i pri samotnom výbere zohráva prostredie dôležitú úlohu. Predovšetkým pri výbere materiálov. V minulosti to bolo celkom jedno. Takmer všetok nábytok bol z plastu a bolo teda jedno, kde je. Dnes je situácia iná a je veľký rozdiel, či chcete nábytok umiestniť do volného priestranstva alebo na krytú terasu. Teda či a ako často bude čeliť priamemu slnku, dažďu a podobne.

Po akom materiáli by som mal siahnuť, ak chcem odolnejší nábytok?

Záleží i od ceny. Najjednoduchšie, no čoraz menej obľúbené sú plastové riešenia. Ale i prípade PVC treba dať pozor a radšej priplatiť pár EUR a kúpiť si kvalitný nábytok od dobrého výrobcu. Nie je plast ako plast a lacných plastových stolov či stoličiek sú plné smetiská. Kvalitnejší plast navyše nieje len trvanlivejší, ale zároveň ponúka väčšie pohodlie a oporu. Výrobky sú pevnejšie a nehegajú sa ako hojdačka.

Aké ďalšie materiály záhradných nábytkov sú na výber?

Všeobecne možno záhradné nábytky podľa materiálov rozdeliť na spomínané plastové, drevené a kovové. Špeciálnu podkapitolu tvorí umelý ratan, ktorý sa teraz teší obrovskej obľube. Je odolný, údržba je jednoduchá, ale pritom pôsobí veľmi elegantne. Čo sa týka dreveného nábytku, ten sa odporúča skôr na terasy a na jeho odolnosti sa podpisuje typ dreva, z ktorého je vyrobený. V ponuke máme borovicové, ale i východné drevá ako meranty či duriany. No pri všetkých platí, že je dôležité ich chrániť – buď lakom alebo adekvátnymi protektormi. Inak môže blednúť a v prípade menej kvalitnejších driev i vyhniť. Asi najodolnejší drevený záhradný nábytok je z teakového dreva. To sa povodne používalo na výrobu lodí. Samozrejme, je trochu drahší, ale i v prípade záhradného nábytku je možno využiť náš systém kúpy na splátky bez navýšenia.

Čo sa týka kovového nábytku?

Kovové sú buď oceľové, alebo hliníkové. Preferovanejší býva hliník. Je ľahší, jednoducho sa udržiava. Býva obľúbený v kombinácii s plastom, drevom či textilom.

Na čo ešte treba dbať pri výbere nábytku okrem jeho umiestnenia?


Na to je ťažké odpovedať. Predovšetkým záhradný nábytok musí do záhrady sedieť. Ak máte krásnu záhradu, lacným plastom celkový dojem zničíte. Naopak, krásny nábytok záhradke dodá punc maximálnej elegancie. Zároveň treba mať na pamäti, čo od nábytkovej súpravy očakávate. Dnes nábytok nepredstavuje už len stôl a stoličky. Samozrejmosťou sú doplnky ako ležadlá, kreslá, hojdačky. Alebo v poslednej dobe obľúbený detský nábytok a hračky ako hojdací koník. V ponuke máme i možnosť zakúpenia altánku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav