Záhradkárska osada v Šípkovom existuje už 30 rokov

  • Spravodajstvo / Región
  • 28. apríla 2011, 16:46
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Jednou z najväčších záhradkárskych osád v našom okrese je Drieňová v Šípkovom. Má výmeru vyše 3,5 hektára, na ktorej je 88 štvorárových záhradiek. Ich majiteľmi sú nielen Šípkovčania, ale aj občania z Vrbového, Piešťan, Bratislavy a Trnavy.

Záhradkárov menej než záhradiek



„Hoci máme v osade 88 záhradiek, majiteľov je len 78, pretože niektorí vlastnia viac záhrad. Väčšinu osadníkov tvoria Piešťanci. Tento rok oslavuje naša osada 30. výročie svojho založenia, ja som tu už 23 rokov,“ povedala nám predsedníčka záhradkárskej osady Drieňová v Šípkovom Anna Pastuchová. Práve v tomto roku sa končí záhradkárom 30-ročný prenájom pôdy, ktorú im na toto obdobie pred tromi desaťročiami pridelilo vrbovské družstvo. „Dúfam, že všetko papierovanie ohľadom vysporiadania majetkoprávnych vzťahov úspešne dotiahneme do konca. Žiadosť sme podali už v roku 2008. Verím, že Slovenský pozemkový fond toto vyrieši k spokojnosti záhradkárov i pôvodných majiteľov týchto pozemkov. Už aj preto, že sa tu budujú stále nové chaty. Je tu veľmi pekné a čisté prostredie, no aj my máme problémy. Napríklad niektorí záhradkári z dolnej časti osady nemajú k dispozícii poriadnu cestu, preto sa k záhradkám nemôžu dostať autom. Chcela som to riešiť, ba mala som vo Vrbovom vybavené aj betónové železničné podvaly, žiaľ, potrebných osemtisíc eur sme nezohnali,“ posťažovala sa nám A. Pastuchová.

Dopestujú si všetko



Šípkovskí záhradkári si na svojich políčkach dopestujú všetku potrebnú zeleninu i ovocie, preto nie sú odkázaní na obchodné reťazce. Niektorí z nich sa so svojimi výpestkami zúčastňujú aj na záhradkárskych výstavách. „Ja som pred dvoma rokmi dostala čestné uznanie v súťaži Jablko roka. Manžel je zasa včelár a hoci vlani okrem ovocia nebolo ani medu veľa, predsa sme ho dali na výstavu. Po jej skončení sme ním osladili život deťom z detského domova,“ pochválila sa nám predsedníčka šípkovských záhradkárov.

Záhradkárčeniu sa venujú predovšetkým dôchodcovia, no v Šípkovom to celkom tak nie je. „V posledných rokoch sa naša osada vekovo dosť omladila. Z pôvodných záhradkárov, ktorí tu začínali, zostalo už len asi desať. Som rada, že prišli takí, čo chcú naozaj robiť. Niektorí starší to už totiž nevládali, preto sme to museli dať obrobiť najatým ľuďom, ktorým sme za to zaplatili. Našou výhodou je, že máme vlastnú studňu i vodojem, kam sa voda pomocou čerpadla natlačí. Naposledy sme brigádnicky odstránili poruchu na vodovodnom rozvode, čím sme ušetrili veľa peňazí. Tento rok ideme robiť ploty, cesty a poriadok v osade. Pani starostka sa postarala o odstránenie divokej skládky, ktorá bola hneď oproti našej osade. Teraz sa tento priestor oplotí a vysadia sa na ňom stromčeky,“ povedala na margo bývalej skládky A. Pastuchová.

Jedným zo zakladajúcich členov záhradkárskej osady Drieňová je aj Michal Braško. „Pred 30 rokmi som pracoval na družstve ako agronóm, takže som mal prehľad o tom, kde by sa dala osada založiť. Umiestnili sme ju na menej bonitnej pôde nad obcou, odkiaľ je však pekný výhľad na Vrbové a Piešťany. Pri zakladaní osady nám pomohlo mechanizmami aj družstvo, no veľa sme si porobili brigádnicky. Ľudia boli nadšení, že si tu môžu urobiť záhradky. Keďže vtedy bolo všetko družstevné, pôdu nám dalo do prenájmu na 30 rokov PD Vrbové. Ten čas práve uplynul, takže musíme riešiť čo ďalej,“ povedal M. Braško. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel