Tomáš Tóth: Život bikera je plný zábavy ale i driny

  • Nezaradené
  • 27. apríla 2011, 08:28
  • Autor:(em)

PIEŠŤANY – Horský cyklista a manažér tímu Novatec – CTM Racing Tomáš Tóth sa horskému zjazdu venuje od roku 2001. Počas svojej kariéry sa stal víťazom Slovenského pohára, dvakrát vicemajstrom SR v kategórii Junior Elite a rovnako dobre sa umiestňuje aj na zahraničných pretekoch. V nasledujúcom rozhovore vám predstavíme tohto talentovaného mladého Piešťanca.

Ako a kedy sa začal písať tvoj príbeh vo svete bikov?

Keď som mal asi 12 rokov, dostal som od rodičov horský bicykel. Bol to štandard, takže určite nebol stavaný na skákanie a podobné vymýšľačky . Postupne som na ňom vymieňal veci za pevnejšie a kvalitnejšie a trávil som na ňom čoraz viac času. Vtedy som pochopil, že cyklistika je šport,  ktorému sa chcem venovať a byť v ňom dobrý.  Začiatky pretekania boli ťažké. Materiál bol ťažko dostupný a v tej dobe extrémne drahý. Okrem čižiem sme používali motokrosovú výstroj (úsmev). Servis bol nulový, preteky vzdialené stovky kilometrov od domu, ale napriek tomu som chcel niečo dosiahnuť a robiť to, čo sme mohli vtedy vidieť len v zahraničných magazínoch a sledovať na Eurosporte .  

Ako často trénuješ? Vyskytli sa v tvojej kariére aj nejaké zranenia spôsobené bikom?

Momentálne mi veľa času zaberá práca a vedenie tímu, takže tréning  už tak nesilím (smiech). Viac dávam do pozoru mladé talenty v tíme ako seba. Zranenia patria k extrémnym športom. Bolo ich plno, našťastie nič vážne (teda ako a kto berie vážnosť).

Na čom jazdíš túto sezónu?


Je to super pretekársky bike od slovenskej značky CTM. Nenesie názov,  je to prototyp.

Manažuješ aj tím NOVATEC.  Ako si sa k tomu dostal?


Som spolumajiteľom a manažérom tímu pre túto sezónu s názvom podľa partnerov  NOVATEC-CTM. Niekedy okolo roku 2006 som sa rozhodol založiť si vlastný tím. Začal som zháňať sponzorov a partnerov , cestovať a jazdiť. Za tie roky sme sa spolu s našimi partnermi a jazdcami dokázali vypracovať na najlepší tím na Slovensku a niesli sme na krídlach top atlétov z našej krajiny.


Predstav nám tento tím.


Tím je v podstate stále jeden, občas mení jazdcov a názov podľa generálnych partnerov.  Pre sezónu 2011 je to NOVATEC-CTM Racing.  Zastrešujeme jazdcov z celého Slovenska a samozrejme aj z Piešťan.  V PRO teame máme štyroch jazdcov (Martin Knapec, Lukáš Učeň, Matej Laktiš a Ján Javorník). Máme aj B-team, kde sa snažíme vychovať mladých strelcov,  napr. aj Dominika Žaža z Piešťan. Spolumajiteľom je rovnako Piešťanec Michal Wiesenganger.  Úspechov je plno, najlepšie sú však  tie národné : Majster SR Junior 2008, 2009, 2010, Majster SR Elite 2010 a veľa vicemajstrovských titulov a víťazstiev z celkových pohárov. Samozrejme k nim patria aj dobré zahraničné výsledky. Tu  by som sa rád poďakoval aj našim partnerom a sponzorom, bez ktorých by sme ťažko fungovali na takej úrovni , ako sme.

Ako oslavujte tieto úspechy v tíme?


Tak tvrdo, ako je tvrdý aj náš šport (úsmev).

Čo vás čaká tento rok ?

Prioritou pre nás sú tituly Majstra SR v dvoch hlavných kategóriách : Elite Men a Junior Elite, ďalej účasť na Svetovom pohári a Majstrovstvách Sveta ako reprezentantov SR. Čakajú nás stovky hodín strávených na cestách, plno tréningu, veľa zničeného materiálu,  zodratých plášťov a dúfam aj zaslúžené výsledky.

Jazdil si už niekde v zahraničí? Myslíš si, že sú tam lepšie podmienky ako u nás?

V zahraničí jazdíme možno viac ako doma. Niektoré krajiny sú popredu, záleží aj od organizácie. Nedá sa povedať, že je to lepšie. Na Slovensku máme krásne hory, dobré strediská a veľa dobrých jazdcov. Na preteky u nás sa postaví v priemere 250 závodníkov, príde okolo 2000 divákov, tak si myslím, že je čas vyčleniť viac miesta aj v médiách, aby sa to dostalo komukoľvek pred oči.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav