BOROVCE: Ivan Šiška šéfuje nielen obci, ale aj jej futbalistom

  • Spravodajstvo / Región
  • 17. apríla 2011, 22:58
  • Autor:Štefan Gregorička

V nedávnych komunálnych voľbách došlo v našom regióne k nečakane veľkej výmene na poste starostov. Začiatkom tohto roka sa ujalo svojej funkcie 13 nových starostov a starostiek. Keďže už majú za sebou prvé týždne „richtárčenia“, rozhodli sme sa ich navštíviť a postupne ich našim čitateľom predstaviť.

Záhradníčenie zavesil na klinec


Ivan Šiška síce nie je borovským rodákom, no v obci pôsobí už od roku 1990. Absolvent Strednej vinárskej a záhradníckej školy v Modre pôsobil v Borovciach najskôr ako zamestnanec Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch, výskumné pracovisko Borovce, vo funkcii vedúceho pokusov. Neskôr si tu postavil dom a v roku 2006 sa do neho nasťahoval. Potom pôsobil v Plantexe a po odchode z neho si založil vlastnú firmu na projektovanie a výsadbu záhrad podľa želania zákazníka. „Po zvolení za starostu som toto podnikanie zavesil na klinec a teraz sa venujem len tejto činnosti,“ povedal nám na úvod nový borovský starosta.

Ten síce doteraz v samospráve nepôsobil, no s fungovaním obecného parlamentu má dostatok skúseností. „Už sedem rokov som prezidentom miestneho futbalového klubu a zároveň som trénerom ‘áčka‘ dospelých. Práve preto som chodieval na verejné zasadnutia obecného zastupiteľstva a vďaka tomu mám prehľad, čo sa v obci doteraz dialo. Videl som, že viacero vecí by sa dalo robiť lepšie, preto som sa rozhodol kandidovať za starostu. Mojím cieľom po zvolení je zveľadiť obec, transparentne nakladať s jej majetkom a financiami, zabezpečiť, aby v nej žili spokojní občania. V prvom rade by som však chcel zlepšiť komunikáciu medzi starostom a občanmi, obcou a miestnymi organizáciami. Rozšíriť treba aj spoluprácu s cirkvou a firmami, ktoré pôsobia na území Boroviec. Niekedy stačí načúvať občanom a v rámci možností im pomôcť alebo odstrániť problémy, ktoré ich kvária,“ vysvetľuje I. Šiška.

Je dôležité určiť si priority



Po nástupe do funkcie si nový starosta určil priority, ktoré chce postupne riešiť. „Práve podávame s obcami Veselé a Dubovany spoločný projekt na výstavbu kanalizácie. Treba zrekonštruovať aj verejné osvetlenie, ktoré nám v súčasnom stave odčerpáva nemalú finančnú čiastku z rozpočtu. Občanov trápia na niektorých miestach nevyhovujúce alebo dokonca chýbajúce chodníky a cesty. Ďalšou z priorít je likvidácia nelegálnych skládok a zamedzenie ich ďalšieho vzniku. To chcem dosiahnuť osvetou, prípadne, ak to bude nevyhnutné, aj sankciami. Viem, že bez peňazí sa obec zveľadiť nedá, preto chcem zefektívniť vynakladanie obecných financií a formou projektov sa uchádzať o peniaze z fondov. Či už európskych, alebo jednotlivých ministerstiev, prípadne iných subjektov. V neposlednom rade oslovím sponzorov,“ prezradil nám svoje plány Ivan Šiška.

Keďže je vyštudovaným záhradníkom, boli sme tiež zvedaví, ako naloží s obecným parkom. „Ten je zanedbaný, preto sme ho začali čistiť. Chceme v ňom vybudovať oddychovú zónu i s detskými ihriskami. Máme tu aj štrkovisko, no to je súkromným majetkom. Rovnako súkromná je parcela oproti nášmu úradu, kde majú vyrásť nové byty. Pre finančnú krízu však majiteľ s výstavbou nezačal. Nové bytovky by mohla dať postaviť aj obec, no nemá k dispozícii vlastné pozemky. Musíme rokovať so štátom, či nám pozemky predá alebo prenajme,“ vysvetlil nám borovský starosta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava