DRAHOVCE: Juraj Klein pozná obec aj z helikoptéry

  • Spravodajstvo / Región
  • 10. apríla 2011, 23:10
  • Autor:Štefan Gregorička

DRAHOVCE – V nedávnych komunálnych voľbách došlo v našom regióne k nečakane veľkej výmene na poste starostov. Začiatkom tohto roka sa ujalo svojej funkcie 13 nových starostov a starostiek. Keďže už majú za sebou prvé týždne „richtárčenia“, rozhodli sme sa ich navštíviť a postupne ich našim čitateľom predstaviť.

Robil aj na ministerstve


Nový drahovský starosta síce poslancom nebol, no od roku 1996 pôsobil v štátnej správe. Najskôr ako zástupca prednostu okresu Piešťany, potom na ministerstve vnútra a napokon, až do zvolenia za starostu, na Obvodnom úrade Bratislavského kraja. Skúseností teda má Juraj Klein dosť.

„Počas pôsobenia na okresnom úrade som bol zástupcom pre obce a neštátne organizácie. Často som sa stretával so starostami a spoznával ich problémy. Robil som aj na sekcii verejnej správy MV SR, odbor koordinácie a modernizácie verejnej správy. Myslím si, že mám teda celkom dobrý prehľad o tom, čo našej obci chýba,“ prezradil nám svoje skúsenosti so samosprávou Juraj Klein. „Škoda, že doteraz obec dostatočne nevyužívala možnosť získať peniaze z fondov. Využiť sa dali všelikde. Napríklad na výmenu asi 250 doterajších 150-wattových svietidiel verejného osvetlenia za úspornejšie 70-wattové, ktoré majú pritom väčšiu svietivosť. Osvetlenie by malo stáť asi stotisíc eur. Peniaze na rekonštrukciu bolo možné získať z nórskych fondov alebo zo štrukturálnych fondov. Ak nebude na to nová výzva z rezortných ministerstiev, budeme ich musieť vymeniť za svoje. Návratnosť investícií je do šiestich rokov. Taktiež potrebujeme riešiť splaškovú kanalizáciu, pre ktorú sa občania rozhodli na februárovom verejnom zasadaní. Prebiehajú práce na doplnení dokumentácie a obnove povolení na získanie stavebného povolenia. Je potrebné skolaudovať aj poslednú etapu vodovodu, na ktorý sa budú domácnosti postupne pripájať. Prípojky sú zatiaľ hotové len tam, kde boli urobené počas prvej etapy, aj to nie u všetkých občanov. Teraz musí mať každá prípojka svoju šachtu umiestnenú mimo domu,“ vyratuje najdôležitejšie akcie J. Klein.

Nie všetci chcú mať vodovod


V Drahovciach je 829 domov, no nie v každom chcú mať vodovod. Niektoré sú neobývané, niektorí majitelia ich využívajú len prechodne. „Tí vodovod buď nechcú, alebo si ho dajú zaviesť len do kuchyne a zvyšok riešia využitím vlastného zdroja. Keďže medzičasom pribudli v obci aj niektoré nové ulice, bude treba vodovod ešte dobudovať a zokruhovať, takže bude mať ešte svoje ďalšie pokračovanie. Kanalizáciu budú mať k dispozícii aj občania, ktorí používajú vlastný vodovod. Ak nebudú mať záujem o prípojku kanalizácie, budú musieť mať vlastnú žumpu, ktorá zodpovedá súčasným normám. Musia rátať s tým, že po kolaudácii kanalizácie budú ich žumpy kontrolované. Kanalizácia, ktorá sa začala budovať v druhej polovici 90. rokov minulého storočia, ústi do piešťanskej čistiarne odpadových vôd.“

Drahovce majú v súčasnej dobe 2600 obyvateľov, teda spĺňajú všetky podmienky, aby sa mohli uchádzať o peniaze z eurofondov. „Vďaka takýmto peniazom chceme opraviť a zatepliť budovu materskej školy, vymeniť okná a kúrenie, opraviť strechu. Prebieha aj rekonštrukcia kultúrneho domu, kde bol zatopený suterén. V jeho vynovených priestoroch bude výdajňa stravy pre dôchodcov. Stravu budeme voziť z Piešťan a z Vrbového sme na tento účel kúpili zariadenie na výdaj stravy. Stravný lístok pre dôchodcov bude 2,20 eura. Chcem získať peniaze aj na rozšírenie a skvalitnenie kamerového  systému. Vďaka nemu by sme chceli znížiť v obci kriminalitu a zamedziť čiernym skládkam. Jestvujúce kamery nestačia, pretože nepokrývajú napríklad školu, ktorú nám chceli vykradnúť. Kamery by mali monitorovať aj okolie všetkých verejných budov v obci ako aj mosta cez kanál, aby sme zamedzili čiernym skládkam. Pri Váhu ich robia naši i cezpoľní. V obci odpad triedime, máme aj hospodársky dvor, odkiaľ ho vyvážame do Trnavy. Pomocou dotácií chceme vystavať nový dvor, pretože v jeho doterajších priestoroch rátame s výstavbou trojposchodovej 12-bytovky pre mladé rodiny,“ predostrel ďalšie problémy obce nový starosta.

Do Drahoviec chodil rybárčiť


Juraj Klein je bývalým vojakom z povolania. Až do roku 1995, keď odišiel do výsluhového dôchodku, bol palubným technikom na helikoptérach na letisku v Piešťanoch. Na konte má vyše 300 letových hodín, preto okres i Drahovce pozná aj z vtáčej perspektívy. Dlhé roky býval v Piešťanoch, no pred desiatimi rokmi si kúpil v Drahovciach chalupu, zrekonštruoval ju a s rodinou sa do nej nasťahoval. „Do Drahoviec som chodieval aj ako vášnivý rybár. V roku 1985 som tu založil rybársky oddiel mládeže a spolu s miestnymi rybármi sme postavili aj rybársky dom. Žiaľ, teraz veľa času na rybárčenie nemám,“ posťažoval sa J. Klein.

Nového starostu trápi aj upadajúca kultúra v obci. Dychová hudba Drahovčanka mala voľakedy aj 30 muzikantov, no dnes pomaly nemá kto hrať. Preto vybavil učiteľa hudby, ktorý učí záujemcov hrať na klavíri a dychových nástrojoch. Rozbieha aj projekt pre dôchodcov. Jedni sa učia ovládať počítače, iní zasa chodia cvičiť. V obci úspešne funguje občianske združenie Super uvoľnení, ktoré sa stará o deti a mládež. Chodia na tábory, karnevaly, maškarné plesy, opekačky. Sídlo majú na fare, kde sa aj stretávajú. O deti sa starajú mladí ľudia od 15 do 25 rokov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava