BAŠOVCE: Ľubomír Dekan je starostom na polovičný úväzok

  • Spravodajstvo / Región
  • 21. marca 2011, 09:37
  • Autor:Štefan Gregorička

BAŠOVCE – V nedávnych komunálnych voľbách došlo v našom regióne k nečakane veľkej výmene na poste starostov. Začiatkom tohto roka sa ujalo svojej funkcie 13 nových starostov a starostiek. Keďže už majú za sebou prvé týždne „richtárčenia“, rozhodli sme sa ich navštíviť a postupne ich našim čitateľom predstaviť.

Do desiatej zootechnik, od jedenástej starosta


Novozvolený  starosta  Bašoviec Ľubomír Dekan sa od ostatných nových starostov v našom okrese líši tým, že ako jediný pracuje len na polovičný úväzok. „Na ten robil aj môj predchodca a ja nebudem výnimkou. Mám svoje zamestnanie, popri ktorom vykonávam aj funkciu starostu. Ráno od pol siedmej do desiatej som na PD Pokrok v Ostrove zootechnikom a od jedenástej zasa starostom,“ prezradil nám svoj pracovný denný režim vyštudovaný poľnohospodársky inžinier. Ako zootechnik začínal na PD vo Vrbovom, no od roku 1982 je zamestnaný v Ostrove. „Počas pracovného týždňa musím vďaka zamestnaniu na družstve denne pendlovať medzi Bašovcami, Veľkým Orvišťom a Ostrovom, potom vedie moja cesta na úrad. Neprekáža mi to, pretože sme s 340 obyvateľmi malá obec a zo starostovského platu by som iste nevyžil. Situácia v obci nie je ideálna, pretože podielové dane meškajú a v obecnej kase momentálne niet peňazí ani na odstupné bývalému starostovi,“ posťažoval sa L. Dekan.

„Vlani sa v obci dokončila rekonštrukcia kultúrneho domu a teraz to musíme stavbárom splácať. Pritom v obci je stále čo zlepšovať. Občanov trápia nekvalitné cesty, v niektorých častiach obce chýbajúce chodníky a v jednej krátkej oboje. Navyše nemáme v obci kanalizáciu ani vodovod. Na ich vybudovanie však peniaze nemáme. V predstihu bude treba riešiť aj problém s ukladaním odpadov. Za vývoz smetí vyberieme od občanov vyše 4000 eur, no my za odvoz a likvidáciu zaplatíme až 6000 eur. Peniaze, ktoré dostaneme od štátu, stačia akurát na prevádzku úradu, platby za plyn, elektrinu a škôlku. Ak budú nejaké výzvy na dotácie ohľadom odpadového hospodárstva, musíme sa o ne zaujímať,“ vymenoval najdôležitejšie problémy obce L. Dekan, ktorý nie je v komunálnej politike žiadnym nováčikom. Už dve volebné obdobia totiž zastával funkciu poslanca obecného zastupiteľstva. „Aj vďaka tomu poznám život v obci aj z tejto stránky, a preto som pred voľbami nechcel sľubovať občanom niečo, čo by som nemohol splniť. Napriek tomu ma zvolili. Ako starosta teraz musím v prvom rade zhodnotiť ekonomickú situáciu, a až potom, podľa finančných možností a aj s pomocou eurofondov, urobiť pre obec maximum. Najprv však treba urobiť na úrade inventarizáciu, aby som vedel, čo je obecné, a čo nie. Bez toho nemôžeme fungovať ďalej.“

Spolieha sa na mladých


Krédom Ľubomíra Dekana je slušnosť. A to nielen v styku s občanmi obce, ale aj pri rokovaniach s pracovníkmi úradov a inštitúcií, s ktorými počas svojho starostovania príde do styku. Každého človeka je pripravený vypočuť a poznať jeho názor. Spolieha sa aj na spoluprácu s mladou generáciou. „V obci je dosť šikovných mladých schopných ľudí, ktorí sú ochotní pomôcť. Viacerí to už dokázali pri organizovaní rôznych kultúrno-spoločenských akcií. V päťčlennom novom obecnom zastupiteľstve sú okrem bývalého starostu všetko mladí ľudia. Ich výhodou je, že každý je z inej profesie, preto je aj pestrosť ich nápadov väčšia než predtým, keď boli poslancami štyria stavbári. Naším spoločným cieľom je poznať názory občanov na fungovanie obce a ich potreby. Spolupracovať treba aj so seniormi. Je potrebné spríjemniť im chvíle života na spoločenských podujatiach, prípadne pri stretávaní sa v klube seniorov. Podporiť musíme aj ostatné záujmové organizácie. Športový klub tu síce nemáme, no je tu futbalové i detské ihrisko a darí sa aj hasičom,“ dodáva L. Dekan.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek