Slovenské osobnosti medicíny vo svete: 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. marca 2011, 02:52
  • Autor:

Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktoré dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravoval pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Spoluautor publikácie je reumatológ a riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Kniha u nás vychádzala v predpremiérovej verzii, preto aj keď sme už seriál v PT 36/10 ukončili, autori ho naďalej priebežne dopĺňajú o životopisy ďalších osobností – nielen lekárov, ale aj farmaceutov či vedcov.

František MARKHOT


* 1718 Chtelnica, + 1792 Eger (Maďarsko) – lekár

Pôvod Markhothovcov siaha do počiatku 17. storočia do slovenského mestečka Chtelnica na úpätí Malých Karpát. V roku 1635 panovník povýšil niektorých členov rodu do zemianskeho stavu. V Chtelnici sa narodil jeden z ich potomkov František Markhot – lekár, absolvent bolonskej univerzity. Po skončení štúdií v rokoch 1746-1758 pôsobil ako praktický lekár v Oradei (Rumunsko) a Egri (Maďarsko). V roku 1769 založil spolu s J. D. Perliczym v rámci egerskej nemocnice prvú verejnú školu v Uhorsku (Schola medinicalis). Škola zanikla v roku 1774. František Markhot v nej pôsobil ako riaditeľ. Popri teoretickej výučbe presadzoval aj praktickú časť. Z dostupných materiálov sa dozvedáme, že sa ako lekár venoval vedeckej a výskumnej práci. Podarilo sa mu objaviť liečivý účinok kamencových vôd. V Egri ostal žiť až do smrti.

Na jeho osobu sa nezabudlo. Od roku 1960 sa v okresnej nemocnici v Egri udeľovala vynikajúcim lekárom a pedagógom pamätná medaila Františka Markhota. Dnes táto nemocnica nesie jeho meno. Na pamiatku svojho rodáka v Chtelnici umiestnili pamätnú tabuľu, ktorá sa nachádza na vonkajšej stene bašty pálfyovského kaštieľa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava